NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hadd kezdjem hátulról! Kanász-Nagy Máté képviselőtársamnak jelezném, hogy a magyar munkavállalók jogai és lehetőségei számomra nem politikai barter kérdése. Nem tartom helyesnek, hogyha ezzel üzletelnénk, főleg úgy, hogy a vita után én már négy-öt-hat frakció támogatását tudom magam mögött a javaslatomra, ön meg még csak a sajátját, ahol öten vannak. Tehát nem érzem csereszabatosnak a két javaslatot, de mindenesetre örülök, és köszönöm a támogatást, és természetesen minden javaslatot örömmel fogadunk, és ezt érdemben megvitatjuk.

A DK-nak, Arató Gergelynek szeretném jelezni  és ezzel is megkímélném a DK-frakció jogászait egy módosító javaslat benyújtásától , hogy amiről ő beszélt, a gyermekek betegsége esetén járó szabadságról, két dolgot szeretnék itt említeni. Hiszen a munkajogi alapok már le vannak fektetve, a méltányos mérlegelés követelményei alapján a munkáltató eltekinthet a 15 naptól egy olyan vis maior esetében, mint a gyermekbetegség. Illetve van gyermekápolási táppénz is természetesen, ami nem összekeverendő a szabadsággal, hanem ettől egy külön kategória, így tehát biztosítottak annak a körülményei, hogy ha valakinek a gyermeke beteg, és emiatt otthon kell vele maradni, akkor erre akár a szabadsága terhére, a méltányos követelmény elve alapján, akár a gyermekápolási táppénz kapcsán erre legyen lehetősége. Így talán, hogy elmagyaráztam a képviselő úrnak, talán megkímélem a DK-frakció jogászait egy módosító javaslat kodifikálásától.

Z. Kárpát Dániel képviselőtársamnak jelezném, illetve részben Novák Előd képviselő úrnak is, hogy a szociális hozzájárulási adóból jelenleg is érvényesíthet adókedvezményt a foglalkoztató a visszatérő kismamák után, amelyet, ugye, arányosítani sem kell a kedvezmény mértékével, akár részmunkaidős, akár teljes munkaidős, igénybe lehet venni ezt a kedvezményt. A képviselő úr erről is beszélt. Fontos, hogy vissza tudjanak integrálódni a munkaerőpiacba, vissza tudjanak integrálódni a munkahelyükre a gyermeknevelés után visszatérő édesanyák.

A Jobbik is, illetve Novák Előd képviselő úr is fölvetette az apasági szabadság kérdését. Ugye, itt egy európai uniós irányelvet ültettünk át, illetve európai uniós kötelezettség is volt, amivel megnöveltük az apasági szabadságot, erről vitatkoztunk már itt, az Országház falain belül.

Csak szeretném jelezni a képviselő uraknak, hogy akár a minimális időtartamát, akár a második öt napra járó díjazást munkaszerződésben vagy kollektív szerződésben lehet szabályozni. Ettől felfelé eltérhet a munkáltató akár a díjazásban, akár az időtartamban; itt a munkaszerződés és a kollektív szerződés ezeket hogyha tartalmazza. Vannak Magyarországon erre példák, erre lehet bátorítani egyébként a munkáltatókat, hiszen vannak erre példák magyarországi foglalkoztatók esetében is, így tehát ez a lehetőség mindenki számára nyitott kapukat dönget.

Novák Előd képviselő úr 13 percből egy percet beszélt a javaslatunkról. 14 percet más, egyébként érdekes javaslatokról beszélt. Különösen hitelesebb lett volna, hogyha mondjuk, a képviselő úrék megszavazták volna a „Nők 40” programot, segített volna ezen a közös vitán. Akkor még a Jobbik színeiben volt képviselő Novák Előd, amikor ők azt gondolták, hogy erre a nagyon fontos családpolitikai intézkedésre nemet kell mondaniuk, ezt mi akkor sem értettük, és azóta sem értjük, de ez sajnálatos.

Természetesen fontos, hogy a családbarát gondolkodást meghonosítsuk és terjesszük, és egyre inkább kiterjesszük Magyarországon. Fontos, hogy olyan családbarát intézkedéseket hozzunk, ami a 2010-es családbarát fordulat óta megtörtént.

Képviselő úr beszélt a költségvetési keretekről. 1000 milliárd forint alatt volt 2010-ben az utolsó szocialista kormány által elfogadott költségvetésben a családpolitikára szánt összeg. Ez jóval a háromszorosa most már, azt is meghaladtuk, azt az összeget is; kibővítettük a családtámogatásokat, Európa egyik legszélesebb körű családtámogatási rendszere van Magyarországon. A legújabb elemét, a CSOK Pluszt éppen az elmúlt hetekben, hónapokban jelentette be a kormány.

A képviselő úr tőlem sosem fogja azt hallani, hogy megállhatunk itt, és kész vagyunk, és nincs ezzel több teendőnk, vagy ne lehetne több új elemet bevezetni. Azt a méltányosságot kérjük szépen csak, hogy eddig rengeteg dolog történt ezen a területen; olyan lemaradásban voltunk a gyurcsányista ámokfutás miatt 2002-2010 között, hogy nyilvánvalóan ebben kapaszkodni kellett. Európa egyik legbőkezűbb és legszélesebb körű családtámogatási rendszere van Magyarországon.

Mi azt tervezzük, hogy ez nemcsak így marad, hanem ha visszanézi a képviselő úr az elmúlt nyolc-tíz év Fidesz-KDNP-s politikáját, akkor azt fogja tapasztalni, hogy minden évben bővült is a családtámogatások rendszere, tehát nemcsak széles körű, nemcsak bőkezű, hanem bővül is folyamatosan, és minden évben keletkeznek olyan új elemek a családtámogatási rendszerben, amelyek segíthetik a gyermekek megszületését, segíthetik a családok anyagi helyzetét.

Hiszen emlékezhetünk rá: 2010 előtt több gyermeket vállalni, három-négy-öt gyermeket vállalni egyet jelentett a szegénységgel. Hála istennek, ez ma már nem így van, mi azt szeretnénk, hogyha a gyermekvállalás nem anyagi hátrány, hanem anyagi előny is lenne, és emellett természetesen az erkölcsi, szellemi, lelki megbecsülés is kiemelkedően fontos. Ezért dolgozunk a családbarát Magyarországon immár 13 éve szerintem sikerrel. És természetesen további erőfeszítésekre is számíthat a részünkről a képviselő úr.

Én csak azt kérem, hogy amikor ezekről beszélünk, és ezekről a parlamentben így döntünk, akkor ne tartózkodjanak vagy szavazzanak nemmel, hanem támogassák a kormánypártok és a kormány azon erőfeszítéseit, hogy családbarát intézkedéseket hozhassunk a jövőben is, ahogy ezt tettük a múltban.

Szeretném megköszönni a Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkatársainak a hozzáállását, segítségét, szeretném megköszönni a parlamenti frakcióknak. Úgy látszik, sikerült olyan javaslatot a Ház elé hozni, amely a parlamenti patkó mindkét oldalán élvez támogatást.

Azt remélem, hogy bármennyire is Novák Előd kicsit lefitymálva mondta, hogy ez csak egy egy-két mondatos törvényjavaslat, szerintem fontos és érdemben segíti a hatályba léptető rendelkezésekkel, érdemben segíti a családos munkavállalók helyzetét.

Azt remélem, hogy amikor eljön az idő a végszavazásra, akkor az egész parlament egységesen tudja nyújtani a segítő kezét a családos munkavállalók felé. Arra kérem önöket, hogy támogassák a törvényt, és köszönöm szépen a vitát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage