DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ahogy ön is idézte, ahogy ön is hivatkozott rá, itt egy hatályos törvény végrehajtásáról van szó. Arról van szó, hogy Magyarország Alaptörvénye szerint a közrend és a közbiztonság fenntartása csak az állami szervek feladata. Ebbe ugyan természetesen bekapcsolódhatnak olyan civil szervezetek, mint például a polgárőrség, de ezt csak meghatározott, szabályozott keretek között tehetik, és nyilván a rendőrséggel együttműködve. Tehát nem arról van szó, hogy kizárólag tartja fönn a közrendet, de az állam elsődleges feladata.

Ennek az a magyarázata, hogy mindenkinek el kell kerülnie, és Magyarországon tiltott az önbíráskodás, tehát bármennyire is jogosan háborodnak föl az állampolgárok, ha bűncselekmény gyanújával találkoznak, mindannyian ismerjük a szabályt, hogy ilyen esetben  kivéve természetesen a jogos védelem eseteit, de ezen túlmenően  a rendőrséget kell hívniuk, és a rendőrséget kell igénybe venniük, amikor a közbiztonság vagy a közrend veszélybe kerül.

Ami a konkrét ügyet illeti, úgy gondolom, hogy nem ez a hely, az Országgyűlés ülése, ahol a jogalkalmazó szervek munkáját meg kell beszélnünk. Ezek a jogalkalmazó szervek  így elsősorban a rendőrség, de az ügyészség is vagy a bíróság is  a magyar parlament által, a magyar Országgyűlés által elfogadott törvényeket hajtja végre, és ha a törvényeket hajtják végre, azért nem bírálat, nem kritika illeti őket, hanem köszönet illeti azért, mert a magyar törvényeket végrehajtják.

Ebben az ügyben  nem ismerem a részleteket – nyilván egy kicsit erősen fogalmazott, frakcióvezető úr, hogy ön hozta ki a börtönből. Gondolom, hogy itt sem ügyvédként nem lépett föl, sem más minőségben, valószínű, hogy szabadlábra helyezték a terheltet vagy a gyanúsítottat, ennek megvan a maga eljárása, de semmiképpen sem a parlament vagy a parlamenti képviselők dolga, hogy valakinek a szabadlábra helyezéséről döntsenek; ez a hatalmi ágak elválasztásából világosan következik.

(12.20)

Tehát összefoglalva, az álláspontunk világos: Magyarország Alaptörvénye arra hív fel mindenkit és arra kötelez mindenkit, hogy a közrend és a közbiztonság fenntartását, különösen az erőszak alkalmazását bízza az állami szervekre, azokra, akiknek törvényes joga és kötelessége, hogy fenntartsák a rendet. Arra kérem önöket, az önök frakcióját is, hogy amikor részt vesznek egy ilyen eseményen, akkor tartsák tiszteletben az Alaptörvényt, és tartsák tiszteletben Magyarország jogrendjét, amely előírja az önbíráskodás tilalmát.

Tisztelt Ház! Arról pedig szeretném biztosítani önöket és minden bennünket hallgató, figyelő állampolgárt, hogy a magyar rendőrség mindent megtesz azért, hogy a bűncselekményeket megelőzze, de ha már bekövetkeztek a bűncselekmények, azokat minél hamarabb felderítse. Tudják jól, hogy számos ilyen esetben sikerül akár forrónyomon, 24 órán belül elfogni az elkövetőket, de ha ez mégsem sikerül, akkor elég kevesen ússzák meg a nyomozást és a nyomozás során a kézre kerítést. Tehát bízzanak a magyar rendőrségben. A magyar rendőrség nagyon magas színvonalon és magas hatásfokkal üldözi a bűnt és üldözi a bűncselekmények elkövetőit. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage