DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Mint ahogy hétfőn is jeleztem önnek és az Országgyűlés nyilvánosságának, mindenekelőtt Tuzson Bence igazságügy-miniszter nevében, de azt kell mondjam, hogy a magyar kormány tagjai nevében szeretném együttérzésemet kifejezni Karsai Dániellel, és szeretném biztosítani őt arról, hogy tiszteletben tartjuk a küzdelmét.

Ettől teljesen el kell választanunk azt a kérdést, hogy a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtt folyamatban van egy eljárás, amelyben a kormány képviselője tájékoztatást adott a magyar jogrendről, az emberi élettel kapcsolatos magyar szabályokról, az Alaptörvény rendelkezéseiről, az alkotmánybírósági döntésekről, és hivatkozott bizonyos emberi jogi bírósági esetekre. Tehát folyamatban van egy Emberi Jogi Bíróság előtti eljárás, és ebben a kormány képviselője nem is tehet mást, mint hogy a magyar alkotmányos rendet képviseli, és a magyar alkotmányos szabályokat bemutatja a bíróság előtt. Ezt az eljárást természetesen figyelemmel kíséri a kormány, és megvárjuk az eljárás végét.

Ami az ön választási rendszerrel, a választásokkal kapcsolatos felvetését illeti: szeretném leszögezni, hogy a kormány az alkotmányos szokásoknak megfelelően a választási rendszer meghatározásával kapcsolatos jogszabályokról nem nyilvánít véleményt. Az mindig az Országgyűlés döntése, a pártok és a parlamenti képviselők döntése volt, hogy milyen választási rendszert alakítanak ki Magyarországon. Amiről a kormány véleményt tud nyilvánítani és véleményt szokott nyilvánítani, az a választási eljárás szabályai, de a választási rendszer meghatározásában nem kíván a kormány véleményt nyilvánítani. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage