DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Röviden szeretnék reagálni, mindenekelőtt azért, mert az a téma, amelyet ön érint, nem a kormány hatásköre, az Országgyűlés majd erről dönt.

Egy furcsaságra azért szeretném felhívni a figyelmet. Tehát ami a Mi Hazánk javaslatában szerepel, azt pár éve a baloldal követelte. Sőt, amikor változás volt a fővárosi választási rendszerben, akkor önök beadvánnyal éltek, a listás rendszer mellett érveltek, és a beadványon az ön aláírása is szerepelt. (Kunhalmi Ágnes: Bizony! Naná!) Most azt mondja, hogy bizony. Akkor kérem, arra adjon választ, hogy miért érvel egy olyan dolog ellen, amit korábban, nem olyan rég ön is követelt. (Kunhalmi Ágnes: Fél évvel a választások előtt!) Ön is követelt.

Egyébiránt meg szeretném felhívni a figyelmét arra (Kunhalmi Ágnes: Elegáns!  Az elnök csenget.), hogy az önök jelöltje, Karácsony Gergely azt mondja, hogy így is, úgy is győzni fog. Tehát az, amit ön állít, az még a saját jelöltjük szerint sincs így. Tehát bármilyen változás is lesz vagy nem lesz, az nem befolyásolja azt, hogy végső soron a budapestiek fognak arról dönteni, hogy ki vezetheti ezt a várost.

Arra nem szeretnék reagálni, hogy hogyan üzen ön más baloldali pártoknak, hogy hogyan kellene listát állítaniuk, közös listát állítaniuk, mert ez egy hatalompolitikai megfontolás, és nem gondolom, hogy a baloldal hatalompolitikai manőverezésébe, egyeztetésébe a kormánynak bele kellene szólnia, vagy egyáltalán állást kellene foglalnunk. (Kunhalmi Ágnes: A kormányzati többség, az a parlamenti többség!)

Nagyon sajnálom, hogy az ötperces felszólalásában egyetlenegy mondatot nem szánt arra, hogy milyen helyzetben van ez a város, mert szerintem beszéljünk erről. (Kunhalmi Ágnes: A kormánynak köszönhetően!) Beszéljünk arról, hogy állandósult a közlekedési káosz ebben a városban. Észszerűtlenül kialakított biciklisávok, állandósult dugók, a szakemberek mellőzésével hozott döntések, aminek a következménye nem egy zöldebb város, hanem egy sokkal súlyosabb légszennyezés által sújtott város. Önök nem erről beszéltek. Önök arról beszéltek, hogy majd zöldebb lesz a város, ehelyett rostokolnak az autók a dugóban, nincsen olyan városrész, ahol ne állandósultak volna a dugók. Abba már bele sem megyek, hogy miközben az ön főpolgármestere szelfizik az Andrássy úton  mert ezek szerint nem volt jobb dolga , beállt a város, a baloldali portálok szerint is elesett, és nem voltak felkészülve arra, amit mindenki tudott, hogy havazni fog. Pár nap híján itt a tél, és esik a hó. Ez nem túl meglepő. (Kunhalmi Ágnes: Vegyetek több hókotrót a városnak!  Az elnök csenget.) Ehhez képest a felkészültség semmilyen jelét nem mutatták.

Ez a város piszkosabb is ahhoz képest, amikor Tarlós István távozott a hivatalból. (Arató Gergely: Dehogyis! Nem jártál az utcán azóta!) Mielőtt azt kiabálná, hogy dehogyis, felhívnám a figyelmét arra, hogy több ezer kukát leszereltek. Ha több ezer kukát leszerelnek, akkor sokkal piszkosabb lesz ez a város. Elég világos az összefüggés. Persze arra volt energiájuk, hogy sokmilliós jutalommal díjazzák az ezért felelős városvezetőt, aki egyébként is rendkívüli mértékben fényűző, hogy ne mondjam, grófi életet él. (Kunhalmi Ágnes: Az urizálók mondják!)

Vissza-visszatérő érvük az is, hogy nehéz költségvetési helyzetben van Budapest. Ha megnézzük például az iparűzésiadó-bevételeket 2010-ben és most, azt fogják látni, hogy bármilyen változás is történt közben az adózásban, sokkal-sokkal magasabb a város iparűzésiadó-bevétele, mint volt 2010-ben. (Arató Gergely: Azt elveszitek szolidaritási adóban!  Kálmán Olga: Ne vegyétek el!) Tehát ennek az állításnak, miszerint szűkebb lenne a mozgástér Budapesten, semmilyen valóságalapja nincs, és az önök számai szerint sincsen ennek valóságalapja.

Hogy mást ne mondjak, ha valóban szűkebb lenne a mozgástér, akkor miért van százmilliós nagyságrendben forrás arra, hogy jutalmakat osztogassanak, vagy éppen tanácsadókat tartsanak fenn óriási számban (Arató Gergely: Kevesebbet, mint a Tarlós idejében!), mint amilyen tanácsadó volt milliós fizetésért Kálmán Olga képviselőtársunk is. (Kálmán Olga: Köszönöm, hogy megemlékezett rólam!)

S hogy még egy fontos vonatkozást említsek  röviden mégis utalnék itt a jelöltállítás folyamatára , történt egy fontos dolog az elmúlt napokban: a DK döntött arról, hogy Karácsony Gergely lesz a jelöltjük. Tehát, amit mi mindig is mondtunk, Karácsony Gergely a DK jelöltje, és Karácsony Gergely egyenlő DK, egyenlő Gyurcsány-korszak visszahozatala, az, tessék, itt van. A DK döntött, a DK jelöltje, tehát Gyurcsány Ferenc jelöltje Karácsony Gergely. (Kunhalmi Ágnes: Nektek még jelöltetek sincs!) Azt is látjuk, hogy mi ennek az ellentételezése: ott vannak a közös polgármester-jelöltek, azt látjuk, hogy a kerületek túlnyomó többségében melyik párt adja majd a jelöltet: a DK (Kunhalmi Ágnes: Indulj főpolgármester-jelöltnek!), tehát Gyurcsány Ferenc.

Ebből egy dolog következik: minden, Karácsony Gergelyre leadott szavazat a DK-ra leadott szavazat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.  Kálmán Olga: Az következik, hogy bukni fogtok Pesten!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage