ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezzel a napirend előtti felszólalások végére értünk. Tájékoztatom önöket, hogy további napirenden kívüli felszólalásra jelentkezett képviselőtársaink névsora a ház informatikai hálózatán valamennyiünk számára elérhető.

Tisztelt Országgyűlés! Azt is bejelentem, hogy 2023. május 8-án a szkíta népcsoport honos népcsoporttá nyilvánítása tárgyában (Arató Gergely és Barkóczi Balázs tapsol.) az alábbi kezdeményezés érkezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz. (Az elnök megkocogtatja a poharát.)

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 148. § (3) bekezdésének értelmében alulírott magyar állampolgárok kijelentjük, hogy a magyarországi szkíta kisebbséghez tartozunk, és a kisebbségi törvényben foglalt feltételeknek megfelelünk.

(13.30)

Kérjük a tisztelt Országgyűlést, hogy a nemzetiségi törvény alapján a szkíta népcsoportot ismerjék el nemzetiségként, és a hivatkozott törvény 1. számú mellékletében a Magyarországon honos nemzetiségek felsorolását a szkíta nemzetiséggel egészítse ki.”

A kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság 2023. június 6-án meghozott 55/2023. számú határozatával hitelesítette, mely döntés jogorvoslat hiányában 2023. június 21-én jogerőre emelkedett.

Az aláírásgyűjtésre nyitva álló határidőt követően meghozott, az aláírás-ellenőrzés eredményéről szóló 83/2023. számú NVB-határozat 2023. november 27-én emelkedett jogerőre.

A kezdeményezés H/6326. számon a Ház informatikai hálózatán, a honlapon megismerhető.

A kezdeményezésről az Országgyűlés későbbi ülésén dönt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Most öt perc technikai szünetet rendelek el annak érdekében, hogy a napirend-megállapítást az előre meghirdetett időpontban tudjuk elkezdeni.

(Szünet: 13.31-13.35

Elnök: dr. Latorcai János

Jegyzők: Földi László és Bakos Bernadett)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage