DR. SZEBERÉNYI GYULA TAMÁS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Állami Számvevőszék az állam legfőbb pénzügyi ellenőrző szerve, mely ellenőrzést végezhet minden olyan területen, ahol közpénzt használnak fel vagy közpénzt kezelnek, ezért az Állami Számvevőszéket úgy tartják számon, mint az állam demokratikus működésének egyik legfontosabb garanciáját. Az ÁSZ az Országgyűlésnek alárendelve működik, s annak jelentési kötelezettséggel tartozik. Vizsgálódásai így kiterjednek a teljes államháztartásra, a pártokra és a Magyar Nemzeti Bankra is.

A Számvevőszék a lehető legmegbízhatóbb költségvetés kidolgozása érdekében olyan elemzéseket készít, melyek alapján a Költségvetési Tanács eldönti, hogy az aktuális költségvetési tervezet pénzügyileg kellőképpen megalapozotte, a költségvetés elfogadása után pedig joga van a végrehajtás ellenőrzésére. A költségvetési forrásokkal való szabályszerű, célszerű és felelős gazdálkodás követelménye napjainkban még inkább felértékelődött, ezzel párhuzamosan a közpénzügyi ellenőrzés szerepe is hangsúlyosabbá vált. Az Állami Számvevőszéknek mint az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szervének kiemelt célja, hogy ellenőrzéseivel, ellenőrzési tapasztalatain alapuló megállapításaival, javaslataival, tanácsaival támogassa a közpénzekkel gazdálkodó szervezetek törvényes, célszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes működését és gazdálkodását.

Magyarország Alaptörvénye értelmében a Számvevőszék a törvényben meghatározott feladatkörében törvényességi, célszerűségi és eredményességi szempontok szerint általános hatáskörrel ellenőrzi a központi költségvetés végrehajtását, az államháztartás gazdálkodását, az államháztartásból származó források felhasználását és a nemzeti vagyon kezelését. Ellenőrzési jogköre a közpénzek és a nemzeti vagyon felhasználásának, hasznosításának teljes területére kiterjed.

Tisztelt Ház! A Számvevőszék a 2022. évben eleget tett a törvényekben előírt kötelezettségeinek, ellenőrzési terveiben rögzített feladatait végrehajtotta. A 2022. évben a Számvevőszék 71 jelentést adott ki, amely 5552 szervezetet érintett, és összesen 70 javaslatot fogalmazott meg.

A Számvevőszék fontosnak tartja a digitalizációban és vizualizációban rejlő lehetőségek kiaknázását, az online kommunikációs tevékenység fejlesztését, valamint a közvetlen, szakmai és közérthető párbeszédet. A 2022. évben az év közbeni szervezeti átalakulások a kommunikáció terén is változásokat eredményeztek, előtérbe helyezve a szakmailag megalapozott, elsődlegesen az ellenőrzöttek körére és a szakmai célcsoportokra fókuszáló információáramlást. 2022 második felében megkezdődött a Számvevőszék arculatának, valamint honlapjának megújítása azzal a céllal, hogy az ellenőrzési eredményekben és az elemzésekben megjelenő következtetések az ellenőrzésben érintett szervezetek és intézmények részéről egy csatornán és egyszerűen hozzáférhetők legyenek, a szakmai célközönség számára biztosítva legyen a megfelelő tájékozódás és felkészülés lehetősége.

A Számvevőszék a 2022. évben is aktívan szerepet vállalt a nemzetközi számvevőszéki közösség munkájában, tagja a Legfőbb Ellenőrző Intézmények Nemzetközi Szervezetének, melynek keretében 12 bizottsági és albizottsági, illetve munkacsoporti tevékenységben vesz részt. A Számvevőszék a Legfőbb Ellenőrző Intézmények Európai Szervezetének több munkacsoportjában, mint például az informatikai, a környezetvédelmi, önkormányzati ellenőrzési, etikai hálózati, és számos projektcsoport közös munkájában vesz részt. A Számvevőszék kiemelkedő stratégiai kapcsolatot ápol az Ausztriával és Szlovéniával kiegészült Visegrádi-országcsoport számvevőszékeivel. A V4+2-es együttműködés egyik fontos célja, hogy a részt vevő számvevőszékek álláspontjaikat egyeztethessék és harmonizálhassák az európai uniós legfőbb ellenőrző intézmények vezetőiből és az Európai Számvevőszék elnökéből álló kapcsolattartó bizottság soron következő ülése előtt.

Tisztelt Ház! Az Országgyűlés 2022 decemberében elfogadta az ÁSZ-törvény 2023. január 1-jétől hatályos módosítását. A törvénymódosítás megerősítette a Számvevőszék közadatokhoz való hozzáférési jogosultságát, hatáskörei gyakorlásával összefüggésben közvetlen adathozzáférésre és adatfelhasználásra jogosult az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben meghatározott, közadatokat tartalmazó állami és önkormányzati nyilvántartásokhoz és adatbázisokhoz. Az ÁSZ-törvény módosítása tartalmazza a Számvevőszék által ellenőrizhető, illetve ellenőrzött szervezetek érdekében végzendő, ellenőrzésen kívüli támogató feladatait. A törvénymódosítással fenntartói, irányító szervi, tulajdonosi vagy alapítói megkeresés alapján lehetőség nyílt számvevőszéki tanácsadói ellenőrzés lefolytatására, amely tanácsadói vélemény kiadásával zárul.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök előtt fekvő jelentés pontosan és kellő részletességgel mutatja be az ÁSZ tavalyi évi tevékenységét, amely egyértelműen eredményesnek tekinthető, ezért a Fidesz-frakció támogatja annak elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage