GY. NÉMETH ERZSÉBET, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Azt gondoltam, hogy legalább a kormánynak lesz néhány mondata ehhez a törvényjavaslathoz, de meglepetéssel tapasztalom, hogy sem ma délelőtt, ha jól emlékszem, ma délelőtt volt erről szó az Igazságügyi Bizottság ülésén, ott sem szólt hozzá egyetlenegy fideszes képviselő sem, és a kormánynak sem volt mondanivalója, és most Répássy államtitkár úr sem gondolta fontosnak, hogy néhány mondatot vesztegessen erre a törvényjavaslatra.

Nem is csodálkozom persze, mert a mai ülésnapon egy olyan törvényjavaslatot tárgyalunk, a Fidesz által a Mi Hazánknak lediktált tervezet ez (Derültség a Mi Hazánk soraiban.), ami világosan bizonyítja, hogy az Orbán-kormány bármire hajlandó, csak hogy visszahódítsa a fővárost, amit 2019-ben elvesztett. Kétségbeesetten keresik a módját annak, hogy hogyan vegyék el a budapestiek és Budapest szabadságát, amelynek lakosait és önkormányzatát négy éve próbálják megtörni. Orbán Viktor negyedik éve szorongatja, zsarolja és vérezteti Budapestet, egyrészt kicsinyes bosszúból, másrészt világos politikai céllal.

Szó szerint tönkre akarják tenni a Fővárosi Önkormányzatot és az ellenzék által vezetett kerületi önkormányzatokat, mert arra számítanak, hogy ettől összeomlanak Budapest közszolgáltatásai. Ha pedig leáll a tömegközlekedés, a szemétszállítás vagy a vízszolgáltatás, a megfélemlített és dühös budapestiek majd leszavaznak a Fideszre és valamelyik jelöltjére. Önök, képviselőtársaim  mármint ott szemben a padsorban, ha itt lennének a fideszes és KDNP-s képviselők , erre számítanak, mert önöknek csak ennyi a főváros, önök ennyibe nézik a fővárosiakat, a budapestieket.

De van egy rossz hírem: Budapest tovább nem zsarolható, Budapesten nem sokra fognak menni a zsarolással. Minden közvélemény-kutatás azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor negyedik éve tartó ostroma ellenére a budapestiek elsöprő többsége továbbra is szabad akar maradni, és továbbra sem kér a Fideszből, sem a szélsőjobboldali kamupártjából, a Mi Hazánkból.

Szóval, akár átmegy ma a parlamenten a fővárosi választási szabályok módosítása, akár nem, Orbán Viktor el fogja veszíteni ezt a játszmát. Közös ellenzéki listával, közös főpolgármester-jelölttel is meg fogjuk verni a Fideszt és bármelyik kollaboráns pártját, így Budapest szabad marad 2024 után is.

Pedig az Orbán-kormány tényleg mindent megtett azért, hogy megfojtsa a fővárost, különféle megszorításokkal, adóelvonásokkal, a tízszeresére emelt szolidaritási adóval és rezsiemeléssel alaposan megcsapolták Budapest kasszáját, sőt a legújabb módszerük, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter inkasszóztatja Budapest bankszámláját, egy bírósági ítéletet nyíltan semmibe véve. És persze ott van a fővárost zsigerből utáló Lázár János miniszter, akivel pedig a budapesti beruházásokat, a milliárdokért megterveztetett felújításokat és építkezéseket állíttatták le. Na persze, hiszen a piszkos munkát soha nem Orbán Viktor végzi, mindig akad rá jelentkező.

Amikor azonban az önök rabló és pusztító kormányzása véget ér, és Dobrev Klára árnyékkormánya végrehajtja a szociáldemokrata fordulatot Magyarországon, el fog indulni az árnyékkormány „Budapest 2030” programja. Vállaljuk ugyanis, hogy 2030-ig meghozzuk azokat a parlamenti és önkormányzati döntéseket, beindítjuk azokat a folyamatokat és beruházásokat, amelyek végül meg fogják oldani Budapest négy nagy alapproblémáját, amelyeket az önök, az Orbán-kormányok megszorításai idéztek elő.

Ez a négy probléma a közlekedés, a lakhatás, a köztisztaság, a közbiztonság. A közlekedés bajait többek között a kötöttpályás tömegközlekedés fejlesztésével, a lakhatásét a szociális bérlakásprogrammal, a köztisztaságét a legnagyobb hulladéktermelő vállalatok bevonásával, a közbiztonságét pedig több rendőrrel és polgárőrrel, több közterületi kamerarendszerrel fogjuk megoldani. A kormányváltás után tehát Dobrev Klára és kormánya újra partnerként fog tekinteni a fővárosi és a kerületi önkormányzatokra, valamint az agglomeráció önkormányzataira is. Véget fog érni az az ostromállapot, az Orbán-kormány pedig soha többé nem zsarolhatja a budapestieket.

(15.30)

Véget ér majd a szabad rablás, nem fosztogathatják többé miniszterek Budapest bankszámláit, nem vehetik el többé a budapestiek által befizetett adó legnagyobb részét, nem állíthatnak le egyetlen tollvonással egyetlen fővárosi beruházást, építkezést sem.

Vissza fogjuk adni azokat az iskolákat az önkormányzatoknak, amelyeket az Orbán-kormány államosított és kis híján tönkretett. Állami támogatással fogjuk megerősíteni a szociális és idősellátást. Növelni fogjuk az idősotthonok és a bölcsődék férőhelyeinek a számát. Fejleszteni fogjuk a fővárosi szakrendelőket és kórházakat. Emelni fogjuk az önkormányzati, a szociális, az egészségügyi és a köznevelési dolgozók bérét. Mert milliárdosoknak megépülő magánkórházak és magániskolák helyett erős állami egészségügyet és oktatást akarunk létrehozni az egész országban és Budapesten is.

Törődjenek bele, hogy a fővárosiak nem kérnek Orbán Viktorból, sem a Fideszből, sem a Fidesz pórázon tartott kamupártjaiból. Budapest szabad, Budapest szabad marad. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage