DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A napirend előtti felszólalásoknak az a sajátossága, hogy csak a kormány nevében válaszolhatunk az ön felvetéseire. Viszont, ha jól értem, ön azt kifogásolta, hogy az Országgyűlés vagy az Országgyűlés illetékes bizottsága miért nem fogadta el az ön javaslatait. Ezen nem tudok segíteni, de ha egy politikust, egy országgyűlési képviselőt vagy egy pártot az minősít, hogy hány javaslatot nem fogadtak el, akkor egy kicsit az ön saját pályafutásában gondolja már végig, hogy hányszor nyomott nemet például egyes törvényjavaslatokra. Így például az új büntető törvénykönyvre nemmel szavaztak, nem szavazták meg a 2012-ben elfogadott, 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvet.

Egy kis túlzással azt állíthatnám, hogy ha önökön múlna, akkor most nem lenne olyan szigorú a büntetőjog, mint amennyire ezt az Országgyűlés többsége elfogadta. Nem is túlzás ez, hiszen minden idők legszigorúbb büntető törvénykönyve van hatályban. Aki ismeri a bűnözés adatainak alakulását az elmúlt tíz évben, az pontosan tudja, hogy a középmértékes büntetés vagy a különböző visszaesések szigorítása, a „három csapás” büntetés mind-mind kiváltották a megfelelő hatást, és mindazok börtönben vannak, akikre célzott ez az új büntető törvénykönyv. Nagyon sajnálom, hogy ezt korábban, amikor korábbi pártjának képviselője volt, akkor sem ön, sem pedig képviselőtársai nem tudták támogatni.

Nem támogatták a három csapást, nem támogatták a középmértékes büntetést, nem támogatták mindazokat a szigorításokat, a gyermekek védelmében  a gyermekek védelmében!  bevezetett szigorításokat nem támogatták.

(13.20)

Tehát még egyszer, amikor arról beszél, hogy ki nem szavazta meg a jó törvényjavaslatokat, akkor kérem, először egy kicsit a saját házuk táján söprögessen, és gondolja végig, hogy ön mire mondott nemet eddigi… (Novák Előd: A salátatörvényre!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage