VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Én azt gondolom, hogy a polgári kormány számára a családpolitika elsősége megkérdőjelezhetetlen volt eddig is, ez a tetteinkben is követhető és látható. Mi nem elveszünk a családoktól a válság és a háború idején, ahogy azt önök és azok, akikkel aztán koalícióra léptek, tették, hanem igyekszünk évről évre több támogatást nyújtani.

Van egy alapvető gondolkodásmódbeli különbség, mondhatni egy szakadék a nemzeti oldal és a baloldal között, ugyanis mi  önökkel ellentétben  nem hiszünk a segélyezésre épülő társadalmak jövőjében. Mi a gondoskodó államban és a munkaalapú társadalomban hiszünk, ennek érdekében teszünk meg minden intézkedést, ezzel sikerült bennünket eljuttatni odáig, hogy már több mint négymillió munkavállaló van Magyarországon. A gondoskodó állam ugyanis jövőt épít és lehetőséget kínál a munkavállalásra, az egyéni karrierutak kiteljesítésére. És egyébként egy olyan komplex és összetett családtámogatási rendszert építettünk ki, amelyben több mint harmincféle családpolitikai intézkedés szolgálja a családokat, szolgálja azt, hogy minél könnyebb legyen megélni azokban a családokban is, ahol sok a gyermek, vagy éppen ahol sajnálatos módon csak egy szülő van. Egyszülős központok létesültek az országban több helyen is, ezek is pontosan abban próbálnak meg segíteni, hogy legyen olyan hely, olyan szolgáltatás akár egyedülálló édesanyák, akár egyedülálló édesapák segítségére, ami könnyebbé teszi a mindennapjaikat.

És ha már itt tartunk, engedje meg, hogy az egyszülős családokkal kapcsolatban néhány adatot is közöljek! A CSOK-kérelmek közel kilenctizedét, 90 százalékát kétszülős családok, 10 százalékát egyedülálló szülők nyújtották be, vagyis a program kezdete óta 23 ezer, gyermekét egyedül nevelő szülő otthonteremtését is támogatta a CSOK. A gyermeküket egyedül nevelő szülők egyébként többlettámogatásra is jogosultak, éppen az ön által emlegetett családi pótlék kapcsán is: egy gyermek után egy egyszülős családban 13 700, két gyermek után 14 800 forint az az összeg, amelyet családi pótlékként kapnak a szülők. De ahogyan említettem  még egyszer szeretném ezt kihangsúlyozni , mi nem a segélyekben hiszünk (Szabó Timea: Ő sem!), és nem a segélyezési rendszerben hiszünk (Szabó Timea: Ő dolgozik!), hanem abban hiszünk, hogy segítsünk mindenkinek elhelyezkedni (Szabó Timea: Dolgozik ez a nő!), és segítsünk abban, hogy dolgozni tudjon, és ha egyébként, mondjuk, a közszolgáltatásban dolgozik, olyan bérezése legyen, amiből meg is tud élni.

Az eutanáziával kapcsolatban és a múlt heti témával kapcsolatban is én azt gondolom, a kormány már kifejtette az álláspontját. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage