GELENCSÉR FERENC (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Ismét itt az év vége, így érdemes összefoglalni, hogy mi a kormány idei teljesítménye, mit tudnak betenni a fa alá. Lehagyott minket Románia. (Rétvári Bence: Romentum!) Magyarországon az egy főre jutó GDP az EU átlagának 76,6 százaléka, míg Romániában ez az arány 76,7 százalék. Nem is tudom, hogy erre mit lehetne mondani  emésszük ezt egy kicsit!

Önök jó egy évtizede azt hazudják a magyaroknak, hogy a hazai gazdaság drasztikusan növekszik, miközben a napnál is világosabb, hogy még a körülöttünk lévő országok jelentős többségével sem  vagy egyre nehezebben  tudjuk felvenni a versenyt. Mondjuk ki az igazságot: nem mi húzunk el mások mellett a kanyarban, hanem minket előznek meg évről évre, idén is. Önöknek egyetlenegy feladata van, hogy a magyarok jobban éljenek. (Menczer Tamás: Önöknek, feladatuk!  Derültség a Fidesz soraiban.  Menczer Tamás: Egyes szám, többes szám.) Ezt a feladatot nem tudják ellátni.

Az sem kis teljesítmény, hogy négy negyedéven át volt recesszióban a magyar gazdaság, amire 1996 óta nem volt példa, azaz a Horn-kormány megszorításai idején, közel 30 éve sikerült ilyen mutatókat produkálni. Aligha lehet azt mondani, hogy erre érdemes büszkének lenni. Persze, Nagy Márton megszorításügyi miniszter mindennek ellenére megpróbálta, „Miért erős a magyar gazdaság?” címmel előadást tartott a Századvég konferenciáján. Ugye, önök is érzik a helyzet abszurditását: adófizetői pénzből a saját maguk által fenntartott holdudvar konferenciáján próbálják védeni a hazugságot, miközben egy alternatív valóságban élik az életüket.

Aztán itt vannak a vízzabáló, vízmérgező akkumulátorgyárak is. Nyíregyházán például januárban tagadták és álhírgyártónak neveztek mindenkit, aki egy akkumulátorgyár érkezéséről beszélt. Hat hónappal később ők is megkapták a nyakukba azt, amit Iváncsán, Komáromban vagy Gödön már most is kénytelenek elviselni: egy akkumulátorgyárat. Önök akkusivataggá teszik az országot Ácstól Debrecenig, mert önök szerint ez a megoldás a magyar gazdaság bajaira, amit önök okoztak.

Mindeközben mindannyian tudjuk, hogy az alacsony hozzáadott értékű, kizsigerelő munka már az itt élő magyarokat sem tudja felszívni, ráadásul mindannyian tudjuk azt, hogy azért próbálkoznak a keleti tőke bevonásával, mert alig képesek hazahozni az EU-s forrásokat. (Rétvári Bence: Nem úgy, mint Cseh Katalin!)

Oktatás és kiművelt emberfők. 2023 volt az az év, amikor a jobb oktatásért tüntető fiatalokat lefújták könnygázzal, megverték őket, majd a tanáraik nyakába varrták a bosszútörvényt, amelynek levezénylését Pintér Sándor rendőrminiszternek delegálták ki. Aztán persze jött a tagadás, a tiltás és a maszatolás a tanári felmondások kapcsán, de mégis kiderült, hogy július 15. és augusztus 31. között 2500 pedagógus állt fel. Ez annyi, mint a 2022-es távozók fele, és mint a 2021-ben felállók kétharmada, 6 hét alatt. Vajon hány pedagógus mondott fel 2023-ban összesen? (Zsigó Róbert: Úgyse tudod kiszámolni!)

Egészségügy. Az elmúlt hetekben vált nyilvánossá, hogy mennyire tragikus képet mutat a kórházi fertőzések helyzete hazánkban. Önöket azonban itt sem az érdekli, hogy miként javíthatnának a helyzeten, hanem az, hogy miként titkolják el ezeket az információkat. A magyarok meggyógyítása helyett pedig legújabb ötletként a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatokat törölnék el.

Mindeközben az európai uniós pénzek továbbra is akadoznak, az embereket 20 adóemeléssel és további 30 megszorítással terhelték meg. Lázár János leépítésügyi miniszter pedig 270, az embereket szolgáló beruházást húzott le egy tollvonással, hiszen nincsen pénz. Az infláció éves szintje várhatóan 18 százalék körül áll majd meg, 2024 januárjában pedig megközelítőleg 40 forinttal fog emelkedni a benzin és a gázolaj ára is, és nem az Európai Unió miatt  önök többet emelnek, mint amennyit az Európai Unió kér.

Nem ezt ígérték az embereknek másfél évvel ezelőtt. Most pedig ahelyett, hogy a megoldáson dolgoznának, arra költenek, hogy hazug propagandával elfedjék a valóságot. Ezt az országot önök a Karmelita kordonjai mögül irányítják, amely egy tökéletes szimbóluma annak, hogy önök teljesen elszakadtak a valóságtól. Önöket nem érdekli a magyar emberek jövője, csak azt nem értem, hogy akkor miért foglalkoznak politikával. Köszönöm. (Egy hang a Fidesz soraiból: Hú!  Derültség a kormánypártok soraiban.  Az elnök csenget.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage