GYURCSÁNY FERENC (DK): Köszönöm szépen. A magyar munkás nem kell a magyar kormánynak. Az Orbán-kormány megegyezett a nagy cégekkel, hogy azok a magyar munkások kárára növelhetik profitjukat. Ugyanis az a bér, ami szerintünk és a munkások szerint alacsony, az a kormány és a szövetségesei szerint már ma is túlságosan magas. Azt tehát őszerintük csökkenteni kell.

(14.00)

Csökkenteni úgy, hogy a magyar munkások helyett külföldi, alacsonyabb bérért dolgoztatható vendégmunkásokat hozatnak Európától nagyon távoli országokból: Indonéziából, Vietnámból, Indiából.

Menjünk sorjában! A külföldi munkás nem magától talált Magyarországra. Őket a magyar kormány és a vele együttműködő vállalatok hívják, toborozzák, szervezik. Ezeket a külföldi munkásokat nemcsak azért hozzák, merthogy vannak betöltetlen álláshelyek, hanem azért is, hogy a magyar munkást külföldire cseréljék le, mert ez utóbbiaknak kevesebbet kell fizetni.

Ráadásul nemcsak a munkabért csökkentik így, hanem kikerülik azokat a szabályokat, amelyek így vagy úgy még mindig védik a magyar munkásokat, és legtöbbször ezek a külföldi munkavállalók többet túlórázhatnak, sokkal több hétvégi munkát végezhetnek.

De azért tegyük hozzá, mielőtt félreértés lenne, hogy nem a külföldi munkásokra kell haragudni, ők éppen úgy keresik a jobb megélhetést, mint az a 600 ezer magyar, aki tőlünk indult el külföldre, hogy újrakezdje az életét, több lehetőséggel, jobb bérrel. A kialakult helyzetért tehát nem a munkások felelősek, hanem a végtelenül önző és rövidlátó vállalatok és az ő szövetségeseként, az ő érdekei képviseletében fellépő magyar kormány.

Amit látunk, az valójában a kormány által követett és dicsőített keleti nyitás politikája, és most itt van előttünk annak kézzelfogható eredménye: keleti termékeket gyártunk importált alapanyagokból, importált energiával, keleti technológiával, keleti munkásokkal. (Rétvári Bence: Mercedes! Audi! A BMW is keleti nagyon!) Ennek pedig az az ára, hogy a kormány (Zaj.  Az elnök csenget.) kiszolgáltatottá teszi a magyar munkásokat, tönkreteszi a magyar béreket, a magyar vízkészletet, Magyarország természeti környezetét.

Azt, ugye, eddig is meglehetősen borzasztónak, mi több, a nemzeti érdek teljes félreértésének gondoltuk, hogy az Orbán-kormány felmondta a szövetségét a Nyugattal a keleti nyitás politikájának jegyében, és valójában ellenséges az európai szövetségesekkel és az Egyesült Államokkal, miközben sok tekintetben aggályos keleti rezsimekkel, vagy kifejezetten háborús agresszorral keresi a barátságot.

De, ugye, ezt legfeljebb sokan, különösen a kormányfő követői érdektelen külpolitikai húzásnak, esetleg egy magasabb, összetettebb nemzeti stratégia részeként értelmezhették, vagy legalábbis hittek az általuk dicsőített vezető tévedhetetlenségében. De hát, most más a helyzet: most a magyar munkások ellehetetlenítése zajlik ennek a politikának a jegyében. A keleti munkásokkal történő helyettesítésük annyira nyilvánvalóan elárulása a magyar embereknek, a magyar nemzeti érdeknek, hogy nincs, ami ezt menti, nincs, amivel ezt meg lehetne magyarázni, el lehetne fogadtatni.

Ismerik álláspontunkat: a magyar emberek, a magyar munkások érdekeinek, megélhetésének megvédéséhez új kormány kell, szociáldemokrata kormány, Dobrev Klára kormánya. Addig egyetlen megoldás van: Orbán Viktor kormánya azonnali hatállyal tiltsa meg az Európai Unión kívüli külföldi munka alkalmazását, amíg nem képes biztosítani, hogy azáltal nem sérül a magyar munkások méltányos érdeke, mert a magyar kormánynak a magyar munkásokat kell képviselni. (Rétvári Bence: Holnap megszavazhatod!) Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage