DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. A parlamenti munka sok mindenre megtanít minket, leginkább türelemre. (Dr. Vadai Ágnes: Az biztos!) Nagy türelem kell ahhoz, hogy a baloldal leghatalmasabb villalakójától morális oktatóleckéket vegyünk. (Moraj a DK soraiból.  Dr. Vadai Ágnes: Hatvanpuszta, kolléga!)

Felszólalása alatt, ami részben a cégek profitéhségéről és morális kérdéséről szólt (Zaj.  Az elnök csenget.), eszembe jutott az a példa, amikor valamikor 2002 tájékán egy bizonyos MOTIM nevű cégnél elbocsátottak dolgozókat, és azért nem fizettek nekik, sokuknak végkielégítést, merthogy az veszélyeztetné a maradók bérigényét és a bérek növekedését. Na, most ezek után, nem sokkal ezután 300 millió forintos osztalékot vettek ki ebből a cégből. (Moraj a kormánypárti sorokból.) Ön ismeri ezt a céget, tisztelt elnök úr, hogyha már profitéhségről van szó? Rémlik ez a történet? És ezek után, annyi év elteltével ön profitéhségről oktat itt, az Országgyűlésben. (Varju László: Kell is, mert ezt csináljátok!)

Az idegenrendészeti törvény módosításával kapcsolatban arra szeretném kérni (Zaj.  Az elnök csenget.), hogy ne állítson valótlanságokat. (Dr. Vadai Ágnes: Nincs ebben valótlanság!) A kormány célja az, hogy magyar emberek dolgozzanak (Dr. Vadai Ágnes: Az a célja, hogy külföldön dolgozzanak!) magyar munkahelyeken. Ha az Országgyűlés elfogadja az új szabályozást, akkor Európa legszigorúbb idegenrendészeti törvénye lép életbe: Magyarországon csak engedéllyel lehet munkát vállalni (Dr. Vadai Ágnes: Ki szervezi a vendégmunkásokat?) meghatározott időtartamra, kettő plusz egy évig, és ha ez letelik, akkor utána el kell hagyni az országot, és csakis akkor, hogyha azon az adott munkahelyen magyar munkavállalót nem találtak. Ez lesz Európa legszigorúbb idegenrendészeti törvénye. (Dr. Vadai Ágnes: Persze!)

A cél egyébként az is, hogy ne lehessen összekeverni a migrációs kérdéseket a külföldiek munkavállalásának kérdésével, ahogy azt egyébként (Varju László: Önök teszik!) oly sok európai országban megtették.

Ami a béreket illeti, tisztelt képviselő úr, önöknek lett volna lehetőségük béreket emelni. (Dr. Vadai Ágnes: Volt is béremelés 2002-2010 között!  Derültség a kormánypárti sorokból.) Tizen-egynéhány százalékkal nőttek a reálbérek a kormányzásuk alatt, a mostani kormányzás alatt több mint 70 százalékkal. (Dr. Vadai Ágnes: És mekkora az infláció?) Ez a kormány volt az, amelyik a minimálbéreket… (Dr. Vadai Ágnes: Elinfláljátok az országot!)

Tisztelt Képviselő Asszony! Hiába kiabál folyamatosan (Zaj.  Az elnök csenget.  Dr. Vadai Ágnes: Muszáj elmondani az igazságot! Hazudik, államtitkár úr!  Dr. Vitályos Eszter: Maradj csendben!), akkor is szeretném önnel ismertetni a tényeket. Önök alig emelték a minimálbért. (Dr. Vadai Ágnes: A minimálbér adómentes volt!). Ez volt az a kormány, amely a háromszorosára emelte…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage