DR. ZSIGMOND BARNA PÁL, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Több mint ezeréves keresztény alapokon és tradíciókon nyugvó európai nemzetként a kontinens iránti elkötelezettségünk továbbra is töretlen, ezért aggódva figyeljük azokat a folyamatokat, amelyek felborítani látszanak Európa egyensúlyát, visszavetik a világgazdaságban elfoglalt helyét és geopolitikai befolyását, jelentős mértékben csökkentik a polgárok biztonságérzetét és komoly fenyegetést jelentenek a tagállamok biztonságára is.

Aggodalomra ad okot, hogy a versenyképességében meggyengült és a migrációs kihívásból fakadó komoly terrorfenyegetettséggel szembenéző Unió reflexválaszai nem megfelelőek. Brüsszelben a szerződéseket nem mindig tartják tiszteletben és a válságokat nem valódi megoldások keresésére, hanem a brüsszeli intézmények további hatáskörbővítésére használják.

Brüsszel sorozatos hibáit és a hazai baloldal ténykedéseit nézve kijelenthetjük, hogy súlyos támadások veszélyeztetik a magyar szuverenitást és ezáltal a magyar emberek biztonságát. Brüsszelben azt akarják, hogy ne mi döntsünk a védelempolitika, a migráció, az adózás vagy a külpolitika területén. A valóságtól elszakadt brüsszeli bürokratákat foglyul ejtette egy baloldali globalista elit, és döntéseiket ezek érdekei motiválják, nem pedig az európai emberek érdekei.

Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az uniós döntéshozók előtt fekszik annak kérdése, hogy mit kezdjünk Ukrajnával. Mára ugyanis egyértelművé vált, hogy az eddigi stratégia, miszerint Oroszország gyorsan elveszíti a háborút, nem működött, nem működik. Alaposan szemügyre kell venni azt is, hogy az eddigi szankciók miért nem vezettek az elvárt eredményre, mi lett az Ukrajnának juttatott forrásokkal, és általában véve mi az európai terv a konfliktus kezelésére. Ezért egy új stratégiára van szükség, Brüsszelnek pedig nem Ukrajnát, hanem egy Ukrajnával kapcsolatos európai stratégiát kellene finanszíroznia.

Beszélnek Brüsszelben arról is, hogy Ukrajnát fel kellene venni az Európai Unióba, ez viszont egy sor fontos stratégiai kérdést vet fel. Számba kell vennünk ugyanis, hogy az új tag megjelenésével erősebbek leszünke, nőe a gazdasági erőnk, meghatározóbb lesze az Unió világpolitikai súlya, biztonságosabb lesze az Unió, ha egy háborúban álló országot felvesz a tagjai közé. Nem tudjuk, hogy az orosz támadások miatt mekkora a területe Ukrajnának, nem tudjuk, hogy mekkora a népessége, hiszen folyamatosan menekülnek onnan az emberek. Nem tudjuk, hogy az ukrán mezőgazdaság beemelése a szabad piacra vajon jó lesze a már bent lévő országok gazdáinak, piacainak, vagy sem.

Nekünk ráadásul olyan kérdéseink is vannak, amelyek arra vonatkoznak, hogy javulnánake a kárpátaljai magyar kisebbség jogai. Ukrajna nem teljesíti az Unió kisebbségi jogi elvárásait. A korábbi, jónak mondható rendszert 2015 óta folyamatosan verték szét, a 2017-es oktatási törvénnyel támadást indítottak a magyarnyelv-oktatás ellen, a 2019-es államnyelvtörvény pedig egyenesen nem veszi tudomásul, hogy vannak kisebbségi nyelvek is az országban.

A magyar kormány azonban olyan megoldást szeretne, amely nemcsak az oktatási, hanem a nyelv- és a kisebbségi törvény hatálya alá tartozó kérdéseket is a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően a 2015-öt megelőző állapot szerint szabályozza. Évek óta tárgyalunk az ukrán féllel, de azt tapasztaltuk, hogy folyamatosan rossz irányban változott a szabályozás, és sorozatos támadások érik a magyar közösséget, az uszítás áldozata volt a munkácsi Turul-emlékmű is. Mi továbbra is nyitottak vagyunk, és ismételten hangsúlyozzuk, hogy nem kell feltalálni a spanyolviaszt, csak vissza kell térni a korábbi jogszabályi környezethez és gyakorlathoz.

Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország a háború kitörése óta a leghatározottabban kiáll Ukrajna függetlensége és területi integritása mellett. Hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében rengeteg segélyszállítmányt vittünk, az országunk területére érkező ukrajnai menekülteknek pedig minden létező segítséget megadtunk és továbbra is megadunk.

A mi megközelítésünk középpontjában azonban az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mihamarabbi megkezdése áll, mivel a háború tönkreteszi Európát. Amit viszont a brüsszeli elit csinál, az fenntarthatatlan, nem szabad folytatni. Ezért Magyarország nem támogatta a fegyverküldést sem, és most sem támogatja, hogy a magyar adófizetők pénzét elküldjük Ukrajnába.

(14.20)

Tisztelt Ház! Az Európai Bizottság nem mérhet kettős mércével. Az Unió bővítésének egy objektív, szabályozott, az elért eredmények alapján álló folyamatnak kell maradnia. A politikai és technikai előkészítés szintje jelenleg azonban nem arra mutat, hogy Ukrajnával el lehessen kezdeni a tárgyalásokat ez ügyben. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage