VARJU LÁSZLÓ (DK): Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Akárhányszor felmerül a rezsi témája, önök mindig a rezsicsökkentés mögé bújnak, mintha bármire megoldás lenne. Csakhogy ismét kiderült, hogy valójában nem létezik, sőt olyan rendszert alakítottak ki, hogy pont a magyarok hitelezik önöket, a kormányt.

Mi fizetjük Európa legmagasabb nyereségű rezsijét, 400 százalékos extraprofitot keresnek a szolgáltatók, önök és a szolgáltatók is a gázon, de ami a havi diktálósokkal szemben történik, az még ezen is túltesz. Önök jelleggörbékről és bonyolult egyenletekről beszélnek, az igazság azonban az, hogy önök átverték a fogyasztókat. Ha egy hónap melegebb a vártnál és nem használják fel a kedvezményes keretüket, a havi diktálósok járnak rosszul, és az MVM nyerészkedik. Ha hidegebb egy hónap és túllóg a kedvezményes keretükön, megint a havi diktálósok járnak rosszul, és az MVM nyerészkedik. Márpedig, ha valaki többet fogyaszt az önök által szándékosan alacsonyan megállapított kedvezményes keretnél, akkor sokkal többet kell fizetni a túlfogyasztásért.

Például egy 20 köbméteres extrafogyasztás már 15 ezer forint pluszkiadást jelent 2000 forint helyett, csak azért, mert túl hideg volt a tél. Ez a 15 ezer forint pedig az önök okozta megélhetési válság közepén nagyon sokaknak fog hiányozni a kasszából. Karácsonyi készülődés közepén nem egy, hónapról hónapra élő család fogja mindezt megérezni.

Ezt én nem nevezném rezsicsökkentésnek, ez rezsihazugság, ez orbáni hazugság! Elég egy hideg tél, és fizethetjük a méregdrága, ötszörös áron adott orosz gáz árát. Azt mondják, megvédik a fogyasztókat. A valóság azonban az, hogy a gázszolgáltatóik ott nyerészkednek, ahol csak bírnak! A helyzetet, persze, könnyen megoldhatnák, ha engednék, hogy az előző, melegebb hónapok fel nem használt keretét át lehessen vinni a téli hónapokra. Ezzel ugyan csökkenne az elvonható nyereségük, az embereknek viszont sokkal több pénzük maradna.

Önök ezt azonban mégsem teszik, még inkább hagyják, hogy az MVM a gürcölő magyarok utolsó fillérjeit is kiszipolyozza. De a kapzsiságuk itt nem ér véget, hiszen a cégből elvont osztalékból, osztalékelőlegből repülőteret vásárolnak!

Egy szociáldemokrata kormány sosem nyerészkedne a magyarokon, inkább azt nézné, hogyan tudná megkönnyíteni az életüket! (Rétvári Bence: Mindent eladnak! Mindent eladnak! Mindent eladnak!  Közbeszólások  Az elnök csenget.) Rezsi esetén sem az lenne a fontos, hogy minél több pénzt vegyenek el tőlük!

Kérdezem ezért: miért nem tesznek a havonta diktáló fogyasztókért valamit? Miért hagyják, hogy az MVM rajtuk nyerészkedjen, hogy ők hitelezzék a magyar államot? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Köszönöm szépen. (Taps a DK padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage