FEKETE-GYŐR ANDRÁS (Momentum): Államtitkár úr, talán ön is értesült arról, hogy 2019-2021 között, tehát abban a három évben a miniszterelnök gyerekkori cimborája, Mészáros Lőrinc cégei összesen 1141 milliárd forintnyi közpénzt kaptak. Tehát bő egybillió forint közpénzről beszélünk, három év alatt Mészáros Lőrinc cégeinek. Úgy vélem, hogy az Orbán-kormány tartozik némi magyarázattal azt illetően, hogy hogyan és miért történhetett ez meg.

Elsőként az érdekelne, hogy mi történt 2015-ben, amikor az addigi tenderkirály, Simicska Lajos hirtelen elveszítette minden üzleti érzékét, Mészáros Lőrinc pedig hirtelen megszerezte az üzleti érzéket. Én próbáltam megtudni, hogy mi a titok, de a felcsúti közpénzmágus erről csak annyit árult el, hogy „legyenek bátorak!”. Hát, kösz!

Tisztelt Államtitkár Úr! Ha feltételezzük, hogy nem egy fatális véletlen az oka, akkor arról valakinek döntést kellett hoznia az Orbán-kormányban, hogy az elmúlt nyolc évben Mészáros Lőrincet tömik ki magyar és EU-s közpénzzel. Érdekelne, hogy egyébként miért jó Magyarországnak az, ha egybilliónyi közpénzt ráöntenek egy joviális egykori gázszerelőre. Mi ebben a nemzeti érdek, egy ilyen gigavagyon megteremtésében? Milyen elvárásokat fogalmaznak meg önök Magyarország leggazdagabb és legvagyonosabb embere felé, aki a vagyonát szinte kizárólag magyar és EU-s pénzből, közpénzből szerezte?

A Momentumnak legalább három ilyen feltevése vagy javaslata van önök felé. Egyrészt, ha már nemzeti tőkésnek nevezünk fideszes oligarchákat, akkor tegyünk is úgy, mintha tényleg nemzetik lennének, tehát minden magyar embert szolgálnának! Tehát várjuk el tőlük, hogy minden vállalkozásuk esetében kollektív szerződést léptessenek érvénybe, és szakszervezetek működjenek ezekben a cégekben, ahol az lehetséges.

Másodikként ott a közteherviselésnek a kérdése. Egészen abszurd állapot az, hogy Mészáros Lőrinc maximum olyan arányban adózik, mint egy lakótelepi kisbolt tulajdonosa, sőt egyébként kedvezőbben, mert rengeteg kedvezményt és állami támogatást kap. Szerintünk ez abszurd. Biztosan nem tudunk és nem akarunk a szupergazdagoktól többet elkérni?  merül fel a kérdés bennünk. Én tudom, hogy a Pro Filii Alapítványon keresztül egymilliárd forintot adományoz el Mészáros Lőrinc, de ez a 3 ezreléke az egy évben kapott teljes közpénzének. Kevés, többet kell!

A harmadik szempont pedig a transzparencia: miért kell nyomozni ezeket a bevételeket és összefonódásokat ezeknél a cégeknél, miért nem várjuk el, hogy teljes egészében tárják szélesre az átláthatóság kapuit? Mert hát, Mészáros Lőrinc zsebe nem üveg, ellenben feneketlen. Itt egybillió forintról beszélünk, államtitkár úr. Kérem, vegye komolyan ezt a kérdést. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage