Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jobbikos sikerként könyvelhetjük el azt, hogy a munkásszálló-építések kapcsán már legalább 50 százalékos magyar kvóta van; várjuk, hogy mikor lesz 95 vagy 100 százalékos. De ismerünk olyan multicéget az önök stratégiai partnerei közül, amely korábban állami támogatást kapott, de vissza kellett fizetnie azt, mert a támogatott munkahelyek megtartása helyett inkább leépítette a munkaerejét. Most a napokban még inkább felháborító hírekkel találkozunk: a Continental nevű multi úgy bocsát el a hírek szerint 50 dolgozót, hogy bár ott dolgozik több mint 150 indonéz munkavállaló, az elbocsátottak körében túlnyomórészt magyarok vannak. A híradások szerint az a magyar is köztük van, aki betanította az érkező harmadik világbeli vendégmunkásokat.

A cég pedig az indoklásával olajat öntött a tűzre, mert nem azt mondta, hogy találomra választotta ki a dolgozókat, hanem ő folyamatosan méri a teljesítményüket, és ennek fényében találja úgy, hogy túlnyomórészt a magyarokat kell elküldeni, ami vérlázító, felháborító, tarthatatlan. Egy, a magyar családok által befizetett közpénzből kitömött és agyontámogatott multi veszi a bátorságot Magyarországon, hogy a magyart elzavarja, a harmadik világ munkaerejét pedig a kormány által áramvonalasított módon folyamatosan csábítsa.

A kérdés nagyon egyszerű: támogatjae a kormány azt, hogy ha valaki a támogatott munkahelyekről elbocsátja a munkaerőt, akkor a magyar adófizetők pénzét, az abból adott támogatást az utolsó forintig vissza kelljen fizetnie? Volt már olyan kormánypárti vezető, aki egyébként hasonló elképzelés mellett tört lándzsát. Egyértelmű a kérdésem: támogatják-e?

Illetve elengedhetetlennek tartom azt is, hogy a védett státuszt vezessük be a magyar dolgozók esetében. Tehát ha ugyanabban vagy nagyon hasonló munkakörben van vendégmunkás és vannak magyar dolgozók, és nincsen extrém szabályszegés a magyarok részéről, akkor ne lehessen a magyart elküldeni egészen addig, amíg van vendég- vagy kölcsönözött munkás. Teljesen egyértelmű a javaslatom: Magyarországon a magyar munkavállaló legyen az első, ha hasonló vagy ugyanolyan munkakörről van szó.

És itt vannak a harmadik világ dolgozói a magyarok mellett: ne fordulhasson elő az, hogy a magyart elzavarják, a harmadik világbeli pedig maradhat, mert ez egyenes út oda, hogy fenyegetni fogják a magyar dolgozót azzal, hogy ha nem vállalod a túlórát, ha nem mész bele a számodra kedvezőtlen munkafeltételekbe, akkor elzavarunk, és majd jön melléd és jön helyetted Ázsiából vagy a harmadik világból valaki. Teljesen egyértelmű tehát, hogy a magyar kvóta megvalósítása mellett vissza kell fizettetni a támogatást azzal a multival, aki leépíti a támogatott munkahelyet.

És adódik a kérdés: a magyarok védett státuszba helyezése irányába nyitotte ez a kormány? Abban az esetben, ha a hasonló munkakörben van vendégmunkás is, legyen Magyarországon a magyar az első. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage