SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Akkumulátorgyár-ügyben két állítás áll szemben egymással. Az egyik a kormányé, amely szerint a hazánkba települt akkugyárakra az európainál szigorúbb szabályozás vonatkozik. Ezt az állítást Orbán Viktor és Szijjártó Péter rendszeresen hajtogatja, de úgy látom, hogy semmi nem támasztja alá. Számtalanszor kértük már a kormányt, hogy mondjanak legalább egy ilyen szabályt, hogy mégis mi a szigorúbb, de soha nem tudtak mondani egyet sem.

A másik állítás pedig a mi állításunk, a zöldek állítása. Eszerint a hatósági és szabályozási rendszer sajnos teljesen alkalmatlan arra, hogy az akkumulátorgyárak szakszerű, a környezetre és lakosságra tekintettel lévő engedélyezését, ellenőrzését megvalósítsa. Ez utóbbi állítást számtalan bizonyíték igazolja: üzemi balesetek, halálesetek, környezeti haváriák. Legutóbb ugye, a gödi eset, ahol a Samsung-gyár helyiek életét megkeserítő, éktelen zajszennyezése, sorozatos hatósági állásfoglalások ellenére, rendre túllépi a határértékeket.

De kiderült más is, hogy az önök kormányhivatala úgy adott működési engedélyt az ország legnagyobb akkugyárának, hogy nem kötelezte előzetes környezeti hatásvizsgálatra, merthogy a gyárnak úgymond nem lesz jelentős környezeti hatása  egy óriási akkugyárnak, ez azért erősen kérdéses.

A napokban egyébként, a helyiek évekig tartó küzdelme nyomán  itt kiemelném a Gödért Egyesületet  két zajforrást végre-valahára éjszakára leállítottak, de igazából nincs minek örülni, mert a többi nyolcvan zajforrás továbbra is egész éjszaka folyamatosan dübörög. Nincs tehát éjszakai pihenés a gyár környékén.

Orbán Viktor miniszterelnök egyszer a saját külpolitikai lókufárkodását és szószegéseit a tőle megszokott szerénységgel pávatáncnak titulálta. Számomra most úgy tűnik, hogy nálunk mostanra a kormányhivatalok is gyakorlatilag pávatáncolnak.

Itt van erre egy másik közeli példa is, a debreceni CATL szabályszerűtlenül kiadott katasztrófavédelmi engedélyét  amit talán nevezhetünk egyfajta katasztrofális pávatáncnak is  a Kúriának kellett megsemmisítenie. Itt is egy kicsit az látszik, hogy nem olyan engedélyeket adnak ki, amelyek nyilvánvalóan nem felelnek meg a jogszabályoknak. Ezért a Párbeszéd-Zöldek egyebek mellett az ilyen esetek, valamint a sorozatos balesetek miatt javasolta korábban, hogy állítsák már le a tervezett akkumulátoripari beruházások engedélyezését, és függesszék fel a már termelő üzemek működését a hatósági rendszer teljes átvilágításáig.

Kérdezem tehát, hogy mi a kormány cselekvési terve arra, hogy a polgáraink környezeti jogait biztosítsák, annak biztosítására, hogy ezek a gyárak ne tegyék tönkre az életüket, és ne veszélyeztessék az egészségüket sem az ivóvíz elhasználásával, sem például a zajszennyezéssel vagy egyéb környezetszennyezéssel is.

Érdeklődöm önöktől, kedves államtitkár urak, kormánypárti képviselők, hogy önök szeretnéneke így karácsonyra a fa vagy esetleg az ablakuk alá egy gödi Samsung-gyár méretű akkumulátorgyárat, merthogy Gödön az embereknek gyakorlatilag az ablakuk alatt van az akkumulátorgyár. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage