KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Nem tudom elfogadni a választ. Mondjuk, ha pusztán demográfiai szempontból vizsgáljuk ezeknek az intézkedéseknek a hatását, akkor egyébként azt látjuk, és itt tényeket mondok, a KSH Népességtudományi Kutatóintézete szerint ha minden úgy megy tovább, ahogy jelenleg megy, akkor 2070-ben 8 millió fő alá esik Magyarország népessége, de a pesszimista forgatókönyv alapján  ez egy tudományos forgatókönyv  ez akár 6 millió fő is lehet csupán.

A Fidesz kormányzása alatt több mint 250 ezer volt Magyarország népességvesztése. A születések száma egyébként  a tavalyi év az utolsó teljes év  mélyponton van, alig több mint 88 ezer, a szülőképes korú nők száma 8,2 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben, és egyébként 2022-ben az elmúlt előző három évhez képest csökkent a házasságkötések száma, míg a válások száma folyamatosan 18 ezer fölött van.

Tehát én azt látom, hogy demográfiai szempontból, nemcsak igazságossági szempontból sikertelen ez a családpolitika. Nem tudom a választ elfogadni. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage