DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Asszony! Nagy öröm érhette a nyugdíjasokat, hiszen a Magyar Államkincstár  az előző évekhez hasonlóan  idén decemberben is a szokásosnál bő egy héttel hamarabb, december 4-én utalta a nyugdíjakat az egyébként megszokott december 12e helyett. A december havi ellátáshoz így már ezen a napon hozzájuthattak azok, akik számára az bankszámlára érkezik, míg a postai kifizetésekre december 4-étől kezdődően, folyamatosan kerül sor.

Az e havi nyugdíj ráadásul  a novemberivel egyezően  már a nyugdíjkorrekció mértékével emelt összeg, ami az előző hónapban, az év elejéig visszamenőleg kifizetett kiegészítő nyugdíjemeléssel és az így egy héttel előrehozott utalásokkal együtt, a közelgő ünnepnapokra figyelemmel óriási segítséget jelent a mintegy 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő honfitársunk számára. Mindeközben december 1-jén, pénteken a Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet, miszerint a nyugdíjak értékállóságának megőrzését a 2024. év tekintetében is biztosítja a kormány.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Ha összevetjük a nyugdíjasok jelenlegi helyzetét a 2010 előtti baloldali kormányzás idején nyugdíjasként élő honfitársaink helyzetével, a különbség óriási, méghozzá a baloldal rovására. A baloldal legnagyobb bűne a nyugdíjasokkal szemben, hogy elvette tőlük a 13. havi nyugdíjat, és befagyasztotta a nyugellátások összegét, ami azok elértéktelenedéséhez és idős honfitársaink elszegényítéséhez vezetett. És ha ez nem lett volna már önmagában is elég, a szocialista kormány háromszorosára emelte a gáz és kétszeresére az áram árát, Európa legmagasabb rezsijét fizettetve meg a nyugdíjasokkal, ahogy valamennyi magyar családdal is.

A 2010-ben hivatalba lépett polgári kormány a helyzet súlyosságát felismerve úgy döntött, hogy szövetséget köt a nyugdíjasokkal. Megígérte, hogy visszaállítja megbecsülésüket, és megőrzi a nyugdíjak értékét. Az ígéret betartását hűen tükrözik az elmúlt 13 év e téren elért eredményei. Az átlagnyugdíj összege ez idő alatt több mint duplájára emelkedett, a nyugdíjasok visszakapták a 13. havi nyugdíjat.

(16.10)

Évről évre biztosított számukra az inflációkövető nyugdíjemelés, sőt eddig már öt alkalommal nyugdíjprémiumban is részesültek.

A polgári kormány az említett pénzügyi juttatásokon kívül olyan gazdasági eszközökkel is segíti az idős honfitársaink mindennapi életét, megélhetését, mint a rezsicsökkentés, a korábbi árstopok, az élelmiszerárakat sikeresen kordában tartó online árfigyelő rendszer. Kérdezem ezért a tisztelt államtitkár asszonyt, milyen segítséget jelent az idősek számára az ez év végi nyugdíjkifizetés. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage