VAJDA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Nem tudtam, hogy máris megadta a szót. (Vitályos Eszter: Jópofáskodás helyett inkább állj fel és kérdezz!)

Nagyon érdekes döntésekről lehetett olvasni a kormány alig egy hete megjelent határozatában. Lényege, hogy alaposan megváltozik a kormányzati munka, a gazdasági kabinet hatásköre kiszélesedik, és immáron Nagy Márton gazdaság-visszafejlesztési miniszter vezeti ön helyett. Rögtön felmerül a kérdés, hogy mennyire megszokott az a kormány háza táján, hogy ilyen jelentős átalakításokról úgy döntenek, hogy az érintett pénzügyminiszter itthon sincs, hiszen épp Dubajban tartózkodik. Azt viszont kérdés nélkül tudja ön is és én is, hogy az EU-s országok pénzügyminisztereinek hatalmas befolyásuk van saját országuk gazdaságpolitikájára, kivéve Magyarországon. Az is biztosan példa nélküli, hogy egy pénzügyminisztert kihagyjanak az adópolitikai jelentések és előterjesztések tárgyalásából, kivéve Magyarországon.

De hogy ne csak rossz hírekről szóljak, vigaszdíjként létrejött a kormányzati költségvetési előkészítő munkacsoport, amelyet ön vezethet, és amely akár meg is vétózhat egyes előterjesztéseket, ha azok veszélyeztetnék a büdzsé egyensúlyát. Azt mondják, a szakértők számára sem világos, hogyan tud győzedelmeskedni a fiskális szigor olyan társaságban, amelynek tagjai között szerepel a propagandakiadásokat évente rendre százmilliárdokkal túllépő Rogán Antal vagy az idénre másfél százalékos GDP-növekedést előrejelző gulyás Gergely miniszter úr, valamint az IMF inflációs adatsorait félreértelmező Orbán Balázs.

A Költségvetési Bizottság elnökeként az a meggyőződésem, hogy egy költségvetési hiányt semmiképp sem szabad elengedni, különben pillanatok alatt jóval 400 forint feletti euróárfolyamot és két számjegyű inflációt fogunk látni. Éppen ezért számos kérdés merül fel, hogy mégis miért kellett ennyire újrakeverni a gazdaságpolitikai kártyapaklit. (Az elnök jelzi az időkeret leteltét.)

Ezért két kérdésem lenne, gyorsan mondom, elnök úr. Miért vették el a gazdasági kabinet irányítását öntől és adták át az elnöki széket Nagy Mártonnak? A második: miért hatékonyabb a költségvetési hiány leszorításában a kormányzati költségvetési előkészítő munkacsoport, mint a Pénzügyminisztérium? Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage