TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Holnap ér véget az ENSZ 28. klímakongresszusa, ahol a Párbeszéd-Zöldek értékelése szerint a Fidesz-kormány ismét szégyent hoz Magyarországra. Nem támogatják azokat a progresszív törekvéseket, amelyek a fosszilis energiahordozók kivezetéséről, a megújuló energiák háromszorozásáról szólnak, ezzel ellentétben viszont lelkes hívei az atomenergia-kapacitások megháromszorozásának, amiről pontosan tudjuk, hogy egy nemlétező, zsákutcás megoldás, nem megoldás, hiszen a jelenlegi 58 atomerőmű helyett 1000-1500-at kéne felépíteni a következő évtizedekben  erre nincsen lehetőség , és ráadásul ami a legrosszabb mindebben, hogy a megújuló energiák három-kilencszeres hatékonysággal váltják ki a fosszilis energiahordozókat az energiamixben. Ebből is egyértelmű, hogy a Fidesz-kormány kizárólag az orosz érdekeket szolgálja ki, akiknek ki vagyunk szolgáltatva a fosszilis energiahordozókkal és az atomenergiával kapcsolatban is.

A Párbeszéd-Zöldek azt látja, hogy az elmúlt tíz évben folyamatos kudarcokat szenved a kormány, vagy hát nem is célja egy zöldenergia-átmenetet megvalósítani. Tíz év alatt nőtt az üvegházgáz-kibocsátás, az elmúlt tíz évben törvénnyel tiltották vagy korlátozták a megújuló energiák térnyerését, és mindeközben önmagukat klímabarátnak, klímabajnoknak hazudják.

Miniszter úr, a kérdésem nagyon egyszerű: felhagynake a klímakatasztrófa elleni álcselekvésekkel és az erről szóló hazudozással? Hajlandóake végre azt az igazságos zöldenergia-átmenetet végrehajtani, amelyet Jávor Benedek és munkatársai már régen lekottáztak, Zöld Magyarország Energia Útiterv címen pedig elérhető a nyilvánosság és az önök számára is? Hajlandóake végre felnőni a felelősséghez, és felelős cselekvést végrehajtani, megküzdeni a klímaharcot, ha már annyira nagy harcosok más területen? Kíváncsian várom válaszát.

(16.50)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage