GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Igyekszem a tárgyban feltett kérdésre is választ adni, csak szeretném jelezni, hogy amikor olyan kérdéseket tesz fel, hogy felhagyunke valamilyen területen a hazudozással, arra két okból nem tudok válaszolni: mert nem kezdtük el, másrészt pedig nem tudom megállni, hogy ne vegyem észre, hogy ön úgy ül itt az Országgyűlésben, hogy azzal a Gyurcsány Ferenccel volt egy listán, aki viszont nem tudott felhagyni a hazudozással, és ezzel még büszkén kérkedett is miniszterelnökként. Tehát ha annak a kormánynak, amely nem tette azt soha, amit az önök szövetségesei éveken keresztül megtettek, és még büszkék is voltak rá, nem így teszi fel a kérdését, akkor nekem is megspórol negyven-egynéhány másodpercet, és erre nem kell legközelebb emlékeztetnem.

Ami viszont a valóság, és miután itt az ország külpolitikai megítéléséről van szó, bár az önöket olyan nagyon eddig sem zavarta, szeretném felhívni az önök figyelmét arra, hogy ma, amikor a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének a mértékét vizsgálják a világban, akkor az 1990-es bázisévhez nézik, és ahhoz képest a magyar szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének a mértéke 37 százalék 1990 óta; lényegesen nagyobb  lényegesen nagyobb! , mint amire például Németország képes volt, úgy, hogy miközben a gazdasági teljesítményünket megnégyszereztük, majdnem megötszöröztük, Németország nem ért el ilyen előrehaladást, kétségkívül egy magasabb bázisról indulva. Magyarország tehát ezen a területen egyáltalán nem áll rosszul, Magyarország azok közé az országok közé tartozik, amely minimális különbséggel, de a 2030-as vállalásait tartani tudja.

Szerintünk az a komolytalan, hogyha 2030-ra, 50-re újabb és újabb célokat tűzünk ki ahelyett, hogy amit már vállaltunk, azt betartanánk  ma ez történik. Olyan országok, mint Svédország, Ausztria, Németország, nem tartják be a vállalásaikat, és partnerek abban, hogy újabb és újabb ambiciózus célokat tűzzenek ki; mi pedig betartjuk azt, amit vállaltunk, ráadásul az atomenergia is hozzásegít ahhoz, hogy szén-dioxid-kibocsátástól mentes energiatermelés legyen Magyarországon. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage