DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Hát, először is, a statisztikákkal kapcsolatban azért azt szeretném mondani, hogy az Eurostatot azért elfogultsággal nem lehet vádolni, és az Eurostat adatai alapján egyértelműen itt, hazánkban fizetik a legalacsonyabb gáz- és áramdíjakat a magyar emberek, és azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos szempont; mi ezért folyamatosan küzdünk, és ezt a jövőben is szeretnénk mindenféle szempontból megtartani.

De hogy még egy érdekességet mondjak: egyébként a magyar kormánnyal általában kritikus olasz napilap is úgy fogalmazott, hogy elismeri a magyar rezsicsökkentést, és kiemelték azt, hogy Magyarországon csaknem 70 százalékkal olcsóbb az áram, mint Olaszországban. Úgy gondolom, hogy ezek mind-mind olyan vívmányok és eredmények, amelyekért nekünk küzdenünk kell, hogy meg tudjuk tartani.

(17.00)

Azt is szeretném kiemelni, hogy a rezsivédelem működik, hiszen Magyarországon az elmúlt rezsiévben áram esetében a fogyasztási helyek 79, gáz esetében 90 százaléka maradt a védett sávhatár alatt; az uniós átlagár a hazaihoz képest villamos energiában két és félszer, földgázban három és félszer volt magasabb. Tehát két és félszer, illetve három és félszer volt magasabb az ár.

A kormány a rezsivédelem fenntartásához az idei első három negyedévben 1105 milliárd forint támogatást nyújtott, az utolsó három hónapban pedig további, mintegy 255 milliárd forinttal fedezi a földgáz- és távhőszolgáltatások kapcsolódó kiadásait.

Az MVM számlázásával kapcsolatban szeretném megerősíteni, amit Lantos Csaba miniszter úr elmondott a gazdasági bizottsági meghallgatásán, amikor önnek is válaszolt, hogy jelenleg több fejlesztés is zajlik az MVM-nél, úgyhogy azt gondolom, hogy ezzel kapcsolatban minden kérdést ott, a bizottsági meghallgatáson meg tudott miniszter úrral közvetlenül is beszélni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage