DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ön mondta, a rezsicsökkentés valóban az egyik legfontosabb, családokat segítő intézkedés, még akkor is, hogyha a baloldal ezt folyamatosan támadja.

Azt gondolom, hogy Szeged és a homokhátság képviselőjeként ön is pontosan tudja, hogy milyen óriási segítség minden magyar családnak és magyar embernek az, hogy az Európai Unió legalacsonyabb áram- és gázárait tudjuk biztosítani. Ezt nem mi mondjuk, az Eurostat statisztikái is ezt támasztják alá, és azt tudjuk mondani, hogy Magyarországon az elmúlt rezsiévben áram esetében a fogyasztási helyek 79, gáz esetében pedig a 90 százaléka maradt a védett sávhatár alatt.

Ahogy ön is említette, a rezsivédelem támadás alatt áll, ezt az is bizonyítja, hogy Lantos Csaba miniszter úr egyik bizottsági meghallgatásán a Momentum képviselője ezt találta mondani: az első hazugság arra vonatkozik, hogy az Európai Bizottság arra akarja a magyar kormányt kényszeríteni, hogy törölje el a rezsitámogatást; most az a helyzet, hogy ők ezt egyáltalán egyrészt nem akarják eltörölni. De gyakorlatilag ugyanezt mondja a teljes magyar baloldal is, a baj csak az, hogy ez nem igaz, hiszen azt látjuk, hogy a legutóbbi országspecifikus jelentésben úgy fogalmaznak: az energiatámogatási intézkedéseket fokozatosan meg kell szüntetni. Brüsszel azt akarja, hogy a kormány már 2023 végére szüntesse meg a rezsicsökkentést. Ahhoz, hogy ezt a rezsivédelmet mi fenn tudjuk tartani, költségvetési forrásokra és a magyar embereknek a támogatására van szükség.

A ’24-es költségvetés biztosítja a baloldal által egyébként nem támogatott rezsivédelmet, a Rezsivédelmi Alap 1340 milliárd forintot biztosít erre. Utóbbi esetben pedig azt szeretnénk kérni, hogy a magyar emberek töltsék ki a nemzeti konzultációt, ahol gyakorlatilag ez az első kérdés, és nagyon fontos, hogy elmondják a véleményüket, hiszen így megfelelő erővel tudjuk képviselni a magyar érdekeket Brüsszelben. Ebben köszönjük szépen a képviselő úrnak és a KDNP frakciójának a támogatását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage