VARGA FERENC (független): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy legyen ötösöm a lottón, mint ahogy igazam lett a vendégmunkástörvényükkel kapcsolatban, ugyanis a törvényjavaslatukat olvasva minden félelmem beigazolódott: a korábbi törvény visszavonása  nagyon úgy néz ki  csupáncsak trükközés volt, az új változat tulajdonképpen nem változtat semmin, nem tiltja, nem is korlátozza a vendégmunkát, hanem gyakorlatilag még külön bejáratú kormányzati biznisszé is teszi azt.

Az új törvény alapján ugyanis, ha egy multicég kormányközeli munkaerő-közvetítő cégeken keresztül akar alulfizetett és kiszolgáltatott vendégmunkásokat hozni, akkor a határ a csillagos ég, semmilyen korlátozásnak nem kell megfelelniük. Ezzel gyakorlatilag önök szélesre tárták a kapukat félmillió EU-n kívüli vendégmunkás előtt. Ez az egyenes következménye annak, hogy olcsó munkaerőre és kizsákmányolásra építették az elmúlt 13 év gazdaságpolitikáját. A kizsákmányolók előbb-utóbb mindig egyre többet akarnak, egyre több munkát egyre rosszabb körülmények között, egyre kevesebb pénzért. A gazdagok és az oligarchák pártjaként önök most őket szolgálják ki, amivel leszorítják a magyar munkások bérét is.

Ez a törvény elfogadhatatlan emberileg, politikailag és világnézetileg is. Gyomorforgató, hogy a magyar kormány nem jól fizetett magyar munkaerőt akar látni, hanem alulfizetett és jogfosztott vendégmunkásokkal próbálja megoldani a saját maga által okozott gazdasági válságot.

Ezért van szüksége Magyarországnak szociáldemokrata fordulatra a kormányváltás után, amire a Dobrev Klára vezette árnyékkormány készül: a mindenható vállalati profit helyett európai béreket és nyugdíjakat, alulfizetett vendégmunka helyett jól fizetett magyar munkaerőt, a milliárdos elit kiszolgálása helyett pedig igazságos Magyarországot akarunk.

Miniszter úr, mondja meg, hogy miért választották a vendégmunkásokat a magyar munkavállalók helyett! Várom érdemi válaszát. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage