DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat társadalmi egyeztetése során számos észrevétel érkezett a törvényjavaslattal érintett vállalkozások, valamint vállalkozói érdekképviseletet ellátó szervezetek részéről. A vállalkozások érdekeit szem előtt tartva az előterjesztő igyekezett figyelembe venni a beérkezett észrevételeket és javaslatokat. Erre tekintettel a Törvényalkotási Bizottság számos módosítópontot tartalmazó módosító javaslatot nyújtott be.

A módosításokkal kiegészített törvényjavaslat elfogadása esetén lehetővé válik az Európai Unió fenntarthatósággal kapcsolatos uniós jogi aktusainak és iránymutatásainak történő megfelelést szolgáló magyar ESG keretrendszer kialakítása, s egyúttal annak biztosítása, hogy mire teljeskörűen alkalmazni kell az EU szintjén a szabályokat, addig a hazai vállalkozások felkészültek legyenek erre.

Az ESG kerettörvény elfogadásának célja egy olyan jogszabályi környezet megteremtése, amelyben a vállalatok információkat hoznak nyilvánosságra a működésük során felmerülő fenntarthatósági kockázatokról és lehetőségekről, továbbá az emberekre és környezetre gyakorolt hatásukról, a gazdasági szereplők pedig átfogó információkkal rendelkeznek a fenntarthatóság és az egységes vállalati felelősségvállalás helyzetéről és jövőbeli irányairól.

Köszönöm a bizottságok támogató szakmai munkáját, s kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az összegző módosító javaslatot és a T/6070. számú törvényjavaslat ezzel kiegészített egységes javaslatát támogatni szíveskedjenek. Megtisztelő figyelmüket köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(18.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage