DR. HANKÓ BALÁZS ZOLTÁN kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen. Az elmúlt években sikeresen újítottuk meg a felsőoktatást, az innovációt és a szakképzést, az eredmények egyértelműek: egyre több egyetemünk van a világ élvonalában, erősödnek a tudományos teljesítményeink, nemcsak a publikációk, hanem a szabadalmak is. Mi több, az innovációs teljesítményünk is erősödik, hiszen ahogy említettük, előreléptünk európai szinten. A feltörekvő innovátorokból európai innovátorok lettünk. A szakképzés Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes.

A törvényjavaslat ezt erősíti az egyetemek, a gazdaság szereplőinek, a kutatóhelyeknek, valamint a szakképző intézményeknek az összekapcsolásával. A törvényalkotási bizottsági módosítók mi több, még erőteljesebbé teszik a kooperativitást, a kooperatív kutató és az alkalmazott tudományok egyetemeiben egy flexibilisebb alkalmazási és a piacra nyitott működési modellel. A további integrációk támogatják az egyetemi előrelépéseket, hiszen az egészségügyi és a kutatási integráció, amely a Semmelweis Egyetemmel valósul meg, tovább erősíti egyik vezető egyetemünk szerepét, amely így mind kutatási, mind egészségügyi, mind oktatási értelemben még kiteljesedettebben tudja funkcióit ellátni.

Szükséges azt is kiemelni, képviselő úr felvetésére válaszul, hogy a módosító javaslat a Magyar Kutatási Hálózat elnöke, valamint a Magyar Kutatási Hálózat irányító testülete vonatkozásában azokat a módosításokat tartalmazza, ami a minisztérium, a Magyar Kutatási Hálózat, valamint a Magyar Tudományos Akadémia közötti egyeztetés eredménye, ami rugalmasságot, versenyképességet és kutatási autonómiát biztosít.

A képviselő úr által fölvetettekre jelzem, a tények az alábbiak: ahogy említettem, a módosítás a megegyezés alapján született. Másodszor: a Magyar Kutatási Hálózat finanszírozását 17 milliárdról 39 milliárd forintra emeltük. A Magyar Kutatási Hálózat esetében is a teljesítményalapú finanszírozás indul el, ami, mint láttuk, az egyetemek esetében tudományos publikációs rangsorokban, valamint oktatási kiválóságban való előrelépéshez vezetett. Mi több, a magyar kormány támogatja a Magyar Kutatási Hálózat székházának megépítését.

Az alapkutatás és az alkalmazott kutatások vitája pedig több évtizede már nem vita. Olyan kutatást kell támogatni, amely küldetésalapú. A magyar kutatás négy kiválóság köré kell hogy szerveződjön: egészséges élet, digitalizáció, zöldátállás és védelmi képességek fejlesztése.

(18.50)

A magyar kutatási hálózat megújítása ezt a funkciót látja el.

Kérem a képviselőtársakat, hogy támogassák a törvényjavaslatot, hiszen ez azokat a célokat erősíti, amivel lesz top 100-as egyetemünk, az európai innovátorok között a top 10-be kerülünk és a szakképzésünk nemcsak Európa-bajnok, hanem világbajnok lesz. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage