OVÁDI PÉTER, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. december 7-én tartott ülésén megtárgyalta a magyar építészetről szóló T/5662. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. országgyűlési határozat 46. §-a alapján 27 igen szavazattal, 4 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodással elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! A tisztelt Ház asztalán fekvő törvényjavaslat célja nem más, mint a jelenleg széttagolt szabályozási rendszer helyett átlátható és egységes szabályozás létrehozása. A törvényjavaslat az értékvédelem és a polgárhoz méltó életminőség, haza és haladás eszményére épít, egyaránt képviseli a polgár és a közösség, a település és az építésztársadalom érdekeit, mert óvja természetes és épített környezetünket, segíti gazdaságunk energiatudatos átalakítását, ösztönzi a minőségi és fenntartható építészetet.

A magyar építészetről szóló törvényjavaslaton belül a tervező és szakértő mérnökök, valamint az építészek szakmai kamaráival külön fejezet foglalkozik. A fejezet megszövegezésénél alapvető törekvés volt, hogy a jelenlegi szabályozási koncepció ne változzon jelentősen. Az új törvényjavaslat így a korábbiakhoz hasonlóan szabályozza a kötelező kamarai tagság intézményét, a kamarai szervezetrendszert.

A javaslat további fontos eleme a főmérnöki és tájépítészeti szervezetrendszer felállítása. A főmérnöki szervezetrendszer kétszintű lesz, ezáltal beszélhetünk országos főmérnökről országos illetőséggel, valamint térségi főmérnökről a vármegyei önkormányzatoknál. Feladatkörük lesz az önkormányzati közlekedési és közműfejlesztések koordinálása, az elkészült műtárgyak fenntartásának felügyelete.

Az alább felsoroltakon kívül a törvény a hatósági rendszer átalakítására, az építőipari kivitelezési ösztönzőrendszer bevezetésére, a településfejlesztési és településrendezési változásokra, a reklámeszközök elhelyezhetőségének újraszabályozására, műemlékvédelmi újításokra, illetve a vármegyei területrendezési tervek kivezetésére tesz javaslatot.

Mindezek tekintetében a javaslat támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage