DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Konkrétan az történt, ami, azt gondolom, hogy egészen kivételes eset a rendszerváltás utáni magyar politikatörténetben, hogy egy törvényt úgy von vissza a kormány, hogy átemeli egy törvényalkotási bizottsági módosítóval ennek a törvénytervezetnek a szövegébe.

Tisztelt Elnök Úr! Erről szól a vita, erről beszélünk most. Erről most tudok beszélni, ugyanis erre a lépésre nem hívta fel az általános vita során a figyelmet az előterjesztő. És ez a lépés teljes mértékben, tisztelt elnök úr, szembemegy mindazokkal az elvekkel, amelyeket az általános vitában hangoztatott az előterjesztő.

Tehát a helyzet az, tisztelt államtitkár úr, hogy először a Választási Bizottság visszautasította a lehetőségét, hogy erről országos népszavazást lehessen csinálni, de a Kúria hitelesítette ezt a kérdést. Tehát a Kúria is elismerte azt, én azt gondolom, hogy nem is tehettek másként, hogy lehetséges a magyar emberek véleménynyilvánítása erről a jogintézményről, amiről önök egyébként Lázár miniszter úr által is elismert módon, vagy amivel sokszor úgy éltek, ami nem volt indokolt. És most önök azért, hogy lehetetlenné tegyék ezt a népszavazást, egy ilyen politikai lépést tesznek.

Én megelőlegezem, tisztelt államtitkár úr, hogy nem az önök tárcája hozta meg ezt a döntést.

(19.00)

És önök valóban felelősen, egy ilyen hosszú egyeztetési folyamat által, az önök meggyőződése szerint hoztak ide a parlament elé egy építészetről szóló törvényt. Ez egyszerű politikai döntés volt a kormányoldal részéről, hogy ezt a politikai lépést megteszik.

De én azt gondolom, tisztelt államtitkár úr, hogy ezzel semmibe veszik a demokratikus alapelveket, ezzel elvették a magyar emberektől azt az alapvető lehetőséget, hogy erről a jogintézményről egy országos népszavazás keretein belül döntést hozzanak, és ezzel önök pontosan szembemennek mindazzal a kommunikációval, amit itt a nemzeti konzultáció kapcsán is hangoztatnak, és mindez méltatlan egyébként ahhoz a szellemiséghez is, aminek a keretei között az építészeti törvényről szóló vita eddig zajlott. Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage