DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Törvényalkotási Bizottság december 7-én az Alaptörvény tizenkettedik módosításáról szóló T/6221. számú törvényjavaslat tekintetében módosításra irányuló szándékot fogalmazott meg és fogadott el, majd összegző módosító javaslatát benyújtotta az Országgyűlés részére.

Kérem, engedjék meg, hogy kiegészítsem az előbb elhangzott ismertetést, amely a Törvényalkotási Bizottság által elfogadott módosító javaslatokra vonatkozik. A javaslat az Alaptörvény tizenkettedik módosítása által a választójogi szabályozásban bevezetendő új terminológia hatálybalépésének időpontjával összefüggésben tartalmaz rendelkezéseket.

Az idegenrendészeti joganyag hatálybalépésének változásával összhangban az új terminológia hatálybalépésének időpontja 2024. január 1-jére módosul. Fontos azonban, hogy az érintett rendelkezés a hatálybalépést követően még nem alkalmazandó, ugyanis a módosító javaslat átmeneti rendelkezést tartalmaz a hatálybalépés időpontja és 2024. február 29e közötti időszak tekintetében.

2024. január 1-jétől 2024. február 29-éig a 2023. december 31-én hatályos szöveget, majd 2024. március 1-jétől az Alaptörvény tizenkettedik módosításával bevezetett új terminológiát kell alkalmazni. Ennek értelmében 2024. február 29-éig a választójog tekintetében a menekültként, bevándoroltként, illetve letelepedettként elismert jogállás, majd 2024. március 1-jétől a menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező terminológia az irányadó.

Tisztelt Ház! Ahogy az már mindenki előtt ismert, az Alaptörvény tizenkettedik módosításáról szóló T/6221. számú javaslat az idegenrendészeti joganyag változásával összefüggő terminológiai változás átvezetésén túl tartalmazza a hazánk szuverenitásának védelme érdekében szükséges kiegészítéseket, valamint a honvédelemmel és a digitalizációval kapcsolatos alaptörvényi rendelkezések módosítását.

Összefoglalva: az Alaptörvény tizenkettedik módosításának célja hazánk védelme. Ez megvalósul mind az alkotmányos önazonosság megőrzésének biztosítása, mind a honvédelmi szabályok módosítása által. A folyamatban lévő idegenrendészeti joganyag újraszabályozása által meghaladottá vált alaptörvényi szinten a választójogi szabályozás tekintetében egyes kifejezések használata, ezért elengedhetetlen az új terminológia bevezetése.

Végezetül a digitalizációval összefüggő rendelkezések erősítik és biztosítják hazánk versenyképességét. Kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa az Alaptörvény módosítását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage