RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nagyon fontos év lesz a következő év is az egészségügyi szakdolgozók terén, hiszen újabb béremelésre készülünk, és ennek a béremelésnek az alapjait ez a törvényjavaslat fekteti le. Ezért is fontos, hogy az Országgyűlés ezt támogassa.

Az idei esztendőben júliustól vezettük be a nagyarányú egészségügyi szakdolgozói béremelést, ennek a félévnyi fedezete 50 milliárd forint volt, a jövő évi költségvetésben pedig közel 200 milliárd forint áll rendelkezésre egészségügyi béremelésre a teljes esztendőre. Így el tudjuk érni, hogy ha márciustól megemeljük a szakdolgozók bérét, akkor az az arány alakul ki, az orvosok már korábban megemelt és a szakdolgozók most megemelés alatt álló bére között, mint amilyen arány általában Európában az orvosi és az ápolói bér között van, tehát körülbelül 37 százaléka lesz az ápolói bér az orvosi bérnek. Ez azért is fontos, hiszen az orvosi béreket kétszeresére, két és félszeresére emeltük a járvány ideje alatt, úgyhogy ez is egy nagyléptékű emelés volt az ápolók tekintetében is. Annyiban lesz más nyilván a módosítás után ez a bértábla, hogy sokkal inkább az egyéni teljesítmény lesz az, ami a bért is befolyásolja.

Nagyon fontosak a javaslatnak a kamarákra, a dohányzás visszaszorítására, a nikotinmentes utántöltő flakonokra, patronokra, dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékekre vonatkozó visszaszorító rendelkezései, a fogyatékossági támogatások.

(21.10)

Szintén fontos része a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak bértáblaemelésével kapcsolatos módosítás, és már az előbbi bizottsági összefoglalóban is elhangzott a riasztólövés jogintézményének bevezetése. A rendőrök mindennapi munkavégzésének gyakorlati tapasztalatai alapján megmutatkozott, hogy a törvényben meghatározott egyes kényszerítő eszközök mellett további módszerek felvonultatása, újabb eszköz is szükségessé válhat. A kényszerítő eszköz alkalmazása helyett, illetve a már megkezdett kényszerítő eszköz alkalmazásának tovább folytatása helyett a rendőr a tárgyra vagy a levegőbe leadott lövéssel, azaz riasztólövéssel élhet. Ezen sarkalatos rendelkezések beiktatásának alapvető garanciája, hogy riasztólövésre nem kerülhet sor abban az esetben, ha az ember életét vagy testi épségét veszélyeztetné.

A közbiztonság fenntartása szempontjából ezek is fontos intézkedések, ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy mind a módosító javaslatokat, mind pedig a törvényjavaslat egészét támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage