KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem sokkal vagyunk a 28. ENSZ-klímacsúcs után, amit Dubajban rendeztek meg, és azt gondolom, érdemes felidézni, amit Novák Katalin köztársasági elnök asszony mondott ezen a klímacsúcson.

Ő úgy fogalmazott, hogy Magyarország elvégezte a házi feladatát, a miénk a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja; jelentősen csökkentettük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, miközben növeltük a gazdasági termelékenységet. A 2030-ra kitűzött megújulóenergia-célkitűzésünket a becslések szerint már 2026-ra elérjük. Az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó 2030-as célunk az 1990-es szint 50 százaléka. Magyarország élen jár a zöldenergia előállításában és tárolásában, és nem mondunk le a kibocsátásmentes atomenergia felhasználásáról sem.

Azt gondolom, hogy érdemes néhány pontban értékelni ezeket a kijelentéseket, amelyek összecsengenek a kormány szereplőinek megnyilatkozásaival is.

Itt is találkozunk azzal a félreértéssel, miszerint itt bármiféle kormányzati tevékenység okozta volna ezt a nagy szén-dioxid-kibocsátáscsökkenést. Nem, tehát ennek az oka a szocialista nagyipar összeomlása volt, illetve a gazdasági válság. Ha megnézzük a számokat, akkor pontosan látható, hogy az elmúlt időszakban az Európai Unió volt az, amely átlagosan 7 százalékkal valóban csökkentette a károsanyag-kibocsátását, Magyarország viszont 2014 és ’21 között 5 százalékkal növelte, tehát rosszabbul teljesítünk, jóval rosszabbul, mint az Európai Unió.

Beszélünk a szén-dioxid-kibocsátási célkitűzésekről. Itt mindig elhallgatják a kormány szereplői, hogy a magyarországi 50 százalékos vállalás egyébként alatta marad az Európai Unió vállalásának, és jóval alatta marad annak a szintnek  ahhoz 65 százalékkal kéne mindenkinek csökkentenie a károsanyag-kibocsátását , hogy a másfél fokos felmelegedést elkerülhessük. Illetve itt, ebben a nyilatkozatban is láthatjuk azt a tévedést, hogy az atomenergia szén-dioxid-mentes energiafelhasználás lenne, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy az atomenergia, ha teljes életciklusra vetítjük, akkor sokszoros károsanyag-kibocsátással jár, mintha ezt a szélenergiával vagy a napenergiával vetjük össze, és egy kilowattóra áram előállítására vetítjük a teljes életciklus alatt.

Novák Katalin köztársasági elnök asszony arról beszél, hogy mienk a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja. Én sokkal inkább úgy látom, hogy valóban van egy program, egy nagyon ambiciózus program, amit a kormány szeretne végrehajtani, ez Magyarország akkumulátorgyarmatosításának a programja, ebben valóban nagyon-nagyon ambiciózusak, és ezt szeretnék végrehajtani.

Ez önmagában felülír, ez önmagában annullál gyakorlatilag bármiféle klímavédelmi programot, hiszen ezeknek az akkumulátorgyáraknak építik azokat a gázerőműveket, amikből az áramot akarják megtermelni és biztosítani ezeknek az akkumulátorgyáraknak. 1,65 gigawattóra teljesítményben jönnek létre ezek a gyárak, ekkora kapacitással, a teljes magyar áramfogyasztást, áramtermelést a másfélszeresére akarják növelni gázerőművekkel. Ha valami, ez nem klímabarát, ez pont definíciószerűen ennek az ellentétje, ez a klímarombolásnak a programja. Hány ezer tonna szén-dioxidot fognak ezek a gyárak kibocsátani a légkörbe?

Van egy másik program is, ami ehhez kapcsolódik, ez egyfajta illiberális demokráciaprogram: el akarják venni az emberek beleszólását abba, hogy döntsenek arról, hogy mi történik a lakóhelyükön. Történik ugyanis az, hogy itt az év végén, a mai napon egy olyan módosító javaslatot akarnak elfogadni, amely gyakorlatilag megszünteti a kiemelt beruházási törvényt. Na, nem ennek a rendelkezéseit szüntetik meg, mert továbbra is hatályban tartják azokat az intézkedéseket, hogy bárki eldöntheti Kínában, a kínai vezetők azt, hogy Magyarország mely pontján épülhetnek akkumulátorgyárak, továbbra is figyelmen kívül lehet hagyni a legalapvetőbb környezetvédelmi előírásokat, és a magyar kormány továbbra is asszisztálni fog a távol-keleti, kínai tőke akkumulátorgyarmatosításához. Az egész rendelkezést átpakolják az építészetről szóló törvénybe.

Ezzel az LMP népszavazási kezdeményezését akarnák megakadályozni, de szeretném önöknek jelezni, nem fog sikerülni, mi sikerre fogjuk vinni a kezdeményezésünket, meg fogjuk védeni Magyarországot az akkumulátorgyarmatosítástól.

Önök nagyon sokat beszélnek a népszuverenitásról, a legfőbb szuverén a nép, a népnek, a helyi lakosoknak biztosítani kell a jogát, hogy beleszólhassanak ezekbe a döntésekbe. Mi meg fogjuk teremteni nekik ezt a lehetőséget, el fogják tudni dönteni, hogy akarnake akkumulátorgyárat vagy sem (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), de önök pont azért akarják ezt a népszavazást megakadályozni, mert nagyon jól tudják, hogy az emberek nem akarnak akkumulátorgyárakat. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage