ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy szociopata vállalati vezér azt mondta, hogy azért kell Magyarországra migránsmunkásokat hozni, mert azok többet túlóráznak, és nincsenek kölykeik. Ez a beteg mentalitás gyakorlatilag munkaerőállatnak, igavonó baromnak, biorobotnak tekinti a munkavállalókat.

De nem kell ezen csodálkozni, hiszen évtizedek óta egy szentségtelen, gyarmati modell alapján fosztják ki a magyar társadalmat. A Tax Justice Network megbízható számításai szerint 1980 és 2010 között mintegy 242 milliárd dollárt szivattyúztak ki Magyarországról. 2010 óta ez az összeg egészen biztos, hogy tovább nőtt. Nem kell azon sem csodálkozni, hogy ilyen feltételek közepette az utolsók között kullogunk az európai uniós államok sorában az egy főre jutó fogyasztás tekintetében, nálunk kevesebbet csak a bolgárok tudnak vásárolni, és itt történt a legnagyobb reálbércsökkenés is.

Kérem szépen, kormánypárti képviselő urak és hölgyek, mindez akkor történik, amikor ezek a cégek a profitjukból gyakorlatilag semmit sem akarnak átengedni azoknak a magyar munkavállalóknak, akik a legfrissebb statisztikák szerint egyébként a legtöbbet dolgozzák az Európai Unióban. A magyar munkavállaló 1856 órát dolgozik éves viszonylatban, szemben, mondjuk, a francia 1578 órával. Ez azt jelenti, hogy a magyar munkavállaló egy 8 órás munkanappal számolva 35 ilyen munkanappal többet tölt munkában éves viszonylatban; 40 év alatt 74 ezer munkaórát dolgozik, a francia csak 63 ezret. Lefordítva másként: azt is mondhatjuk, hogy a magyar munkavállaló 40 év alatt 47 évnyi munkaviszonyt lapátolna össze Franciaországban.

És mit látunk ennek ellenére? A kormányzat, amely teljes mértékben lefeküdt a multinacionális globális nagytőkének, és amely a multicégek kottájából játszik, hallani sem akar arról, hogy mondjuk, a férfiak közül legalább azokat elengedjék nyugdíjba 40 év ledolgozott munkaviszony után, akik megerőltető, nehéz fizikai munkát végeznek. Nem, mert a multicégek disznófejű nagyurainak semmi nem elég; ez a neoliberális logika úgy van vele, hogy a magyarok még mindig keveset dolgoznak és még mindig sokat keresnek. Hát ez, kérem szépen, nem így van!

A kormányzat viszont azzal ellentétben, hogy egy érdemi bérfejlesztéssel rukkolna elő, inkább hallgat a jó NER-es kapcsolatokkal rendelkező munkaerő-kölcsönző cégek vezéreire, és zöld lámpást adott a migránsmunkásoknak, akik jönnek, akik elveszik a magyarok munkáját, mint ahogy történt az Makón is. Nem véletlenül voltam ott én magam is jobbikos képviselőtársaimmal néhány napja az érintett cég előtt, és tiltakoztunk azon gyalázat miatt, hogy kirúgják azokat a magyar dolgozókat, akik betanították a migránsmunkásokat, akik egyébként letörik a hazai béreket, amelyek amúgy is nyomorúságosak, és ha egy idő után elég magas lesz majd a migránsmunkások száma Magyarországon, akkor bizony megbontják hazánk kulturális egységét is.

Ezzel szemben egy egészen más paradigmában kellene gondolkodni, de sajnos a magyar állam rossz példát mutat a vállalati szektor számára, hiszen a magyar állam élen jár abban, hogy hogyan kell megnyomorítani a saját dolgozóit, hogyan kell őket kiszolgáltatni; gondoljunk, mondjuk, a szociális szféra valóban nyomorbéren tartott dolgozóira, gondoljunk arra, hogy a pedagógusoknak egy 18 százalékos éves infláció után 10 százalékos béremeléssel szúrják ki a szemét, ami azt jelenti, hogy reálbércsökkenést fognak elszenvedni. Ezzel szemben a cseheknél az átlagbérek 130 százalékára fejlesztik a pedagógusbéreket.

És nem véletlenül, nem ellenzéki hobbiból sztrájkoltak a Volánnál, és nem véletlenül érik a munkabeszüntetés a vasútnál is. Ugyanis a közösségi közlekedés dolgozói, a MÁV-Volán-csoport 56 ezer dolgozója bizony joggal követel magának normális béreket, és ha ezt a kormányzat nem hajlandó meghallgatni, akkor majd, ugye, a lábukkal szavaznak a sofőrök és buszsofőrök, a vasutasok is; és a munkaerőhiányra hivatkozva majd hozhatnak akkor be migránsmunkásokat ezekbe az állásokba is, mint ahogy történt az a miniszterelnök vejének kamionos cégénél, vagy éppen ahogy megfordult a budapesti buszos közlekedés egyes tótumfaktumainak fejében az az agyament ötlet, hogy migránsmunkásokkal, indiai sofőrökkel kell helyettesíteni a buszsofőröket.

Arra kérem önöket, ne feledjék, Erdély urai egykor a Kárpátokon túlról telepítettek olcsó román jobbágyokat a birtokaikra  meg is lett a szomorú eredménye. Kérem, azt se feledjék el, mit írt XIII. Leó pápa a Rerum novarumban: embertelen dolog embertársainkat a puszta haszonszerzés eszközeként használni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Ez lenne a keresztényszociális logika. Ne feledkezzenek meg róla! Vagy ha igen, akkor tapétázzák át az irodáikat migránsmunkás-toborzó irodává. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage