ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! A 2023. év utolsó napirend előtti körében érdemes talán számot vetni avval, hogy mit jelentett ez az év, mit jelentett az átlagembereknek, azoknak, akiket mi itt képviselünk a parlamentben. Vegyünk két példát; mondjuk, Nagy Lászlóné Julikát Kispestről, aki nyugdíjas ápolónő. Mi az, amit ő tapasztal, mi az, amit ő lát? Azt, hogyha ő bemegy a boltba, akkor újra drágább lett minden, újra többe kerül neki a mindennapi bevásárlás, újra nehezebben fizeti ki a gyógyszereit. És mondhatja neki a kormány, hogy csak 8 százalék az infláció  bár tudjuk, hogy persze ehhez az eredményhez is számos trükköt kellett végrehajtani, és le kellett váltani a felelős Statisztikai Hivatal vezetőjét , de ő azt látja, hogy továbbra is maradtak a magas élelmiszerárak, azt látja, hogy mondjuk, például a két évvel ezelőtti állapothoz képest másfélszer drágábban vásárol meg mindent. És hiába mondják neki, hogy de kapott nyugdíjemelést, hát, utólag kapott 3 százalékot, egész évben hitelezte a kormányt, és még így sem éri el a nyugdíjemelés mértéke a 19,5 százalékos nyugdíjas-inflációt.

Azt is látja, ha kórházba kerül, akkor egyre nehezebben jut gyógyuláshoz, egyre nehezebben jut vizsgálathoz, azt látja, hogy akár éveket kell várnia egy vizsgálatra vagy egy műtétre. Nem véletlenül, hiszen Magyarországon az OECD-átlaghoz képest, ahol 9,5 ápolónő jut ezer lakosra, Magyarországon csak fele az adat: 5,5. És nem csoda ezek után, hogy a várható élettartam a nők esetében öt évvel rövidebb. E miatt az egészségügy miatt ő várhatóan öt évvel kevesebb ideig fog élni átlagosan, mint ahogy ez egy más, fejlett országban történne.

Vagy vegyük Kovács Jánost Kőbányáról, aki egy gyárban munkás. Nemcsak az élelmiszert veszi egyre drágábban, de azt is látja, hogy egyre magasabbak a rezsiszámlák. Mindig aggódva néz ki az ablakon, hogy megnézze, milyen az idő, mert ha hideg van, akkor nem fog beleférni a család abba az önök által mondott átlagba, ami persze messze az átlag alatt van, és onnan kezdve már sokszoros gázárat fizet, a hétszeresére emelt gázárat, ami még a bőséges korrupciós felárral megdrágított orosz gázárnak is az ötszöröse. De ha véletlenül belül is marad az önök által biztosított szűkös kereten, akkor is lehúzzák egy hatalmas rezsihasználati díjjal, ha minden villanyt lekapcsol, vagy éppen játszanak a havi elszámolással, a számlákkal, és olyan számlákat küldenek, ami egy dolgozó családnak nagyon nehezen kifizethető.

Azt is látja, hogy mivel ő már szakképzett, jövő évben a garantált bére csak 10 százalékkal emelkedik  emlékeznek, az infláció 17 százalék fölött volt idén , tehát nem kap vissza semmit a tavalyi és az idei veszteségéből. Számára a dolgozói szegénység, ami sok millió magyar polgárt sújt, nemcsak egy elvont fogalom, hanem a hétköznapokat jelenti. És azt is látja, hogy egyre inkább rossz pályán van a gazdaság, hogy tartósan nem növekedés, hanem csökkenés van a gazdaságban, és megtanulta azt, hogy ennek az árát elsősorban ő fogja meginni, hiszen mindig a melósok azok, akik gazdasági válság idején rosszul járnak. És még boldog lehet, ha nem adják oda az állását egy vendégmunkásnak, aki zokszó nélkül túlórázik ugyanazért a pénzért, mint ő.

De persze nem mindenki jár rosszul, mondhatnának más példákat is, és őket is meg tudjuk nevezni: Tiborcz, Mészáros, az Orbán család, és még folytathatnánk a sort, hiszen a magyarok leggazdagabb 1 százalékának kezében van az ország vagyonának egyharmada. Ez az 1 százalék az, aki például tőkejövedelmekből munka nélkül az összes tőkejövedelem 70 százalékát kapja ebben az országban, miközben az alsó fele az országnak semmivel nem részesedik ezekből a jövedelmekből. És azt se felejtsük el, hogy miközben Kovács János és a dolgozók 35 százalékot fizetnek adóban és járulékban a jövedelmükből, addig aki egy százmilliós tőkejövedelmet vagy osztalékot realizál, ennek csak kevesebb mint a felét.

Dobrev Klára szociáldemokrata árnyékkormánya ezen fog változtatni. Mi a dolgozó emberek, a nyugdíjasok, a fiatalok pártját fogjuk, és nem a milliárdosokét, mint önök. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ez lesz az a változás, ez lesz az a szociáldemokrata fordulat, amelyet el fogunk hozni ennek az országnak. Ezért dolgoztunk 2023-ban, és ezért fogunk dolgozni 2024-ben is. Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage