TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nézzük akkor a nyugdíjas ápoló helyzetét most, meg amikor önök kormányoztak, a válság idején, 2008-2009 idején. A nyugdíjas ápoló január 1-jén 15 százalék nyugdíjemelést kapott. Ugye, törvény biztosítja számára, ha az infláció magasabb, akkor további nyugdíj-kiegészítésben részesül. Ez meg is történt, ez a nyugdíjas ápoló plusz 3,5 százalék nyugdíjemelést kapott visszamenőleg január 1-jére, így összesen a Fidesz-KDNP-kormány alatt; háború, válság, gazdasági nehézségek idején ez a nyugdíjas ápoló 18,5 százalék nyugdíjemelésben részesült. A legmerészebb, a legbaloldalibb közgazdászok sem jósolnak éves szinten 18,5 százaléknál magasabb inflációt. Tehát kijelenthetjük azt, hogy az ön által említett nyugdíjas ápoló 2023-ra, amikor valóban magas inflációról indultunk, és nehéz gazdasági helyzet volt, mégis nem szenvedett el a nyugdíja tekintetében vásárlóérték-csökkenést.

Nézzük, önök mit tettek ugyanezzel a nyugdíjas ápolóval! (Arató Gergely: Ugyan már!) Ugyan már, ugyan már, de mégiscsak elvették a 13. havi nyugdíját ennek a nyugdíjas ápolónak! (Rétvári Bence: Így van!) Sőt, nem adtak neki annyi nyugdíjemelést, hogy fedezze az inflációt, azaz a 13. havi elvételén túl még reálnyugdíj-csökkenés is történt.

(8.50)

Na de nézzük a gyári munkást! A gyári munkásnak van egy alapvető különbsége a mostani helyzet és az önök által kezelt válság idején. A mostani helyzetben megmaradt a munkahelye. Megmaradt a munkahelye, és ez óriási érték. Óriási érték! A kormány olyan gazdaságpolitikát, támogató politikát folytat, hogy a munkáltatóját támogatta a tekintetben, hogy meg tudjon maradni a munkahelye.

Ezzel szemben, nézze meg, az önök idején ugyanilyen válság vagy még kisebb válság tekintetében (Arató Gergely felnevet.) a munkanélküliek számát! Mennyien vesztették el a munkahelyüket! Elképzelhető, hogy ugyanez a gyári munkás az ön példája szerint elvesztette az önök idejében a munkahelyét.

Nézzük a rezsiszámlákat! Nem igaz a hétszeres gázáremelés, hiszen a kormány a rezsiárak tekintetében éppen hogy mindent megtett, hogy ne kelljen többet fizetni az átlagpolgárnak, így a gyári munkásnak sem. Ne kelljen többet fizetni  ez azt jelenti, hogy az átlagfogyasztásig továbbra is a rezsicsökkentett áron kell hogy fizessen.

Önök viszont megszámlálhatatlanul sokszor emelték a rezsidíjakat, a gáz és a villanyáram árát. Tehát ugyanez a gyári munkás az akkori válságkezelés tekintetében sokkal rosszabbul járt. Elvesztette a munkahelyét, magas volt az energiaszámlája, míg e tekintetben a Fidesz-KDNP-kormány éppen az ellenkezőjét tette.

Említette, hogy ennek a gyári munkásnak szembe kell néznie a gazdaság helyzetével. Hát, nézzünk szembe a gazdaság helyzetével! Az infláció: az infláció tekintetében, ugye, tudjuk, hogy az októberi adatok alapján már 8 százalék alatt van az infláció, és a kormány további intézkedéseket, lépéseket tesz annak érdekében, hogy tovább csökkenjen az infláció, és remélhetőleg a következő évben ettől még alacsonyabb lesz.

A másik fontos tendencia, ami már szeptembertől tapasztalható, hogy újra növekednek a reálbérek. Tehát ez a gyári munkás joggal várja és mondhatja azt, hogy a bére növekszik, az infláció alacsonyabb, és így reálbér tekintetében jobban jár, mert reálbér-növekedés van.

Én azt gondolom, hogy a Fidesz-KDNP-kormányzat válságkezelése az emberek, éppen a kisemberek, az átlagemberek szempontjából helyes, nincsenek megszorítások, és olyan intézkedések vannak, amelyek a gazdaság folyamatát is az ő javukra fordítják. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage