ERDŐS NORBERT, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Törvényalkotási Bizottság 2023. december 7-én tartott ülésén az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. számú országgyűlési határozat 46. § (3) bekezdése alapján megtárgyalta az egyes központi kormányzati igazgatási szerveket érintő törvénymódosításokról szóló T/6063. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és a házszabály 46. § (7) bekezdés b) pontja szerinti összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 27 igen szavazattal, 2 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat a fejlesztéspolitika eddigi eredményeire, további és új kihívásaira figyelemmel a területfejlesztés új szempontokat érvényesítő szakmai megalapozásán, az intézményhálózat, a jogi és eszközrendszer megújításán túl szükséges kormányzati szervezeti változást célozza, amit a modern és hatékony államszervezet működtetése és a nemzetstratégiai célok elérése is indokol. Mindezek érdekében a Miniszterelnökség szervezetéből történő kiválással létrejön a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, amelynek szervezetén belül létrejön a Nemzeti Fejlesztési Központ, utóbbi a törvényjavaslat eredeti tartalmához képest a megfelelő felkészülési idő biztosítása érdekében nem 2024. január 1-jén, hanem 2024. augusztus 1-jén kezdi meg működését, és ehhez igazított tartalommal módosulnak az átmeneti rendelkezések és a hatályba léptető rendelkezések is.

Az összegző módosítás több ponton technikai módosításokat, továbbá a jogrendszeri koherencia fenntartása érdekében a házszabályi rendelkezésekben foglalt követelmények érvényesítése miatt szükséges módosításokat tartalmaz, illetve rögzít, így hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium elnevezése Nemzetgazdasági Minisztériumra módosuljon.

Az elhangzottakra tekintettel, kérem, szavazatukkal támogassák a javaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage