DR. LATORCAI CSABA, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Azt mondják, hogy a veszélyek korát éljük, egy olyan időszakot, amikor a hirtelen fellépő változások a magyar kormánytól gyors reagálást és jó válaszokat kívánnak meg. Ezek a változások magukkal hozzák azt is, hogy arra reagálva változzon a kormányzati politika hangsúlya.

Magyarország fejlesztése tekintetében most értünk el egy olyan fordulóponthoz, hogy ahhoz, hogy célkitűzéseinket meg tudjuk valósítani, változtatnunk kell, és ez most jelen esetben egy minisztériumi szerkezetváltozást is indokolttá tesz.

Az önök előtt fekvő törvényjavaslat egy olyan közigazgatási és területfejlesztési minisztérium létrehozásának törvényi feltételeit teremti meg, amelyben a fejlesztéspolitikai és a közigazgatási célkitűzések szorosan együttműködve valósulhatnak meg. Az előterjesztők célja egy irányba mutat Magyarország Kormányának terveivel, hogy Magyarország a jövőben egy olyan fejlesztéspolitikát tudjon kialakítani, amely a fenntarthatóság jegyében a területi különbségek csökkentését eredményezi. A közigazgatás ebben nem alárendelt, hanem mellérendelt szerepet játszik, és a fejlesztéspolitika, valamint a közigazgatási célkitűzések együttesen tudnak hozzájárulni céljaink eléréséhez.

Ahogy Navracsics miniszter úr nyitóbeszédében is fogalmazott, az új minisztérium létrehozásával a jövőben a partnerség, az együttműködés kultúrája mind a közigazgatásban, mind a fejlesztéspolitikában azt a célt fogja szolgálni, hogy a helyi, regionális közösségekre épülve, az ő céljaikat az országos fejlesztési célokkal összhangba hozva minél hatékonyabb fejlesztéspolitikát tudjunk megvalósítani. Ehhez kérjük most a tisztelt Országgyűlés támogatását is. Így kérem a tisztelt jelenlévőket és távol lévő képviselő hölgyeket és urakat, hogy majd igen szavazatukkal támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage