DR. LÁNG ZSOLT, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tájékoztatni szeretném önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. december 7-én tartott ülésén megtárgyalta a területfejlesztésről szóló T/6071. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. évi országgyűlési határozat 46. §-a alapján 27 igen szavazattal, 1 nem szavazat ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadta el.

Tisztelt Országgyűlés! A Ház asztalán fekvő törvényjavaslat célja, hogy lefektesse a megújuló területpolitika szakmai, intézményi és pénzügyi alapjait. Ennek érdekében a közigazgatási határokon átnyúló problémák kezelésére új térkategóriákat vezet be  nagytérségek és együtt kezelendő térségek , és ehhez tervdokumentumokat társít. A megújuló szabályozás a területfejlesztési szolgálat útján közelebb viszi a kormányzatot a vidéken élő lakossághoz, és az őket képviselő területi szereplőkhöz, valamint megerősíti a területfejlesztési kapacitásokat a vármegyékben és a vidéki térségekben.

Bár az elmúlt 12 évben minden társadalmi-gazdasági mutató javult az ország szinte minden térségében, a területi különbségek mintázata 30 éve lényegében változatlan, csak a növekedési pólusokra és elmaradott területekre fókuszáló területpolitika nem ért el áttörést a fejlettségbeli különbségek csökkentésében. A nagy növekedési pólusok nem tudták magukkal húzni az elmaradott térségeket, a közigazgatási határok mentén szerveződő területfejlesztés pedig rendre akadályokba ütközött a település-, illetve vármegyehatárokon átnyúló ügyek kezelésében.

A megújuló területpolitika ezért azt tekinti kiindulópontjának, hogy az emberek a mindennapokban hogyan használják a teret, merre közlekednek, hol vesznek igénybe szolgáltatásokat, és ez alapján mely területeket kell beavatkozásokkal megcélozni. Ez a gondolat vezet el az együtt kezelendő térségek fogalmához, amely az organikus rendszerek elvén nem a határokhoz igazítja a fejlesztéseket, hanem a beavatkozási szükségletek területi kiterjesztéséhez igazítja a térséghatárokat. Mindezek tekintetében kérem, hogy a javaslatot támogassa a tisztelt Ház. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage