DR. LATORCAI CSABA, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy biztosítsa az átlátható működésű, hatékony, versenyképes közbeszerzési eljárások feltételeinek jogszabályi hátterét.

Ennek keretében hatáskörökkel felruházva létrehoztuk az Integritás Hatóságot, megvalósult az elektronikus közbeszerzési rendszer, létrejött a közbeszerzések hatékonyságának mérését szolgáló teljesítménymérési keret, és végül, de nem utolsósorban 2023. március 31-én megjelent a kormány cselekvési terve a közbeszerzésekben a verseny szintjének növelését célzó intézkedésekről a 2023-2026-os időszakra vonatkozóan.

Jelen törvénymódosítás szintén az előbb említett célokat szolgálja, reagál az előző módosítás óta felmerült újabb gyakorlati igényekre, valamint az Integritás Hatóság éves elemző integritásjelentésében rögzített eltérő joggyakorlati problémákra.

Elmondható, tisztelt Országgyűlés, hogy az egyajánlatos eljárások arányait sikerült letörnünk, az uniós eljárásrendben a 2019-ben mért 40 százalékos arányt 2022-re 32,9 százalékra csökkentettük, a nemzeti eljárásrendben pedig a 2019-es 23 százalékról 2022-re 20 százalékra küzdöttük le az egyajánlatos közbeszerzések arányát, és ez a tendencia 2023-ban is dinamikusan folytatódott.

A hazai közbeszerzések 80 százalékában mikro-, kis- és középvállalatok a nyertesek. A tovább élénkülő hazai közbeszerzési versenyben a kis- és közepes vállalkozások által nyert szerződések aránya a legjobb kategóriában szerepel a tagállamok sorában, az Európai Bizottság által közzétett idei belső piaci eredménytábla is ezt erősíti meg.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a kormány közbeszerzés területén végzett intézkedései eredményesek, a fejlődés évről évre számokban mérhető, és jelen törvénymódosítás is egy újabb lépcsőfok lesz a végső cél eléréséhez.

Mindezek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy „igen” szavazatukkal a tisztelt képviselő hölgyek és urak támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage