ARATÓ GERGELY, a DK képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez a határozati javaslat, amelyet alighanem Putyin mondott tollba (Moraj a kormánypártok padsoraiból.), hazug és a magyar nemzeti érdekekkel ellentétes. Egyszerű propagandatermékről van szó: csak arra szolgál, hogy újra elmondhassák a parlamentben Európa-ellenes szólamaikat.

Nem véletlen, hogy nem is kértek szavazást erről a javaslatról a mai napon, elég önöknek az, ha beszélhetnek róla. Miért mondom, hogy hazug ez a javaslat? A Fidesz úgy tesz, mintha az ukrán csatlakozás akár már holnap megtörténhetne. Teljesen nyilvánvaló, hogy erről szó sincs, ez hazugság.

(9.50)

Mindenki tudja, hogy Ukrajnát még hosszú évek és ezernyi feltétel teljesítése választja el az EU-tagságtól. Az EU-csatlakozás hosszú folyamat, Törökország például évtizedek óta tagjelölt, de a tagsági feltételek nemteljesítése miatt még láthatáron sincsen az európai uniós taggá válása.

Tisztelt Képviselőtársaim! Miért mondom azt, hogy a nemzeti érdekekkel ellentétes ez a javaslat? Hiszen nekünk az a dolgunk, hogy eldöntsük, mi szolgálja Magyarország, Európa és a Kárpátalján élő magyarok érdekét. Mert az nem kérdés, hogy ma sem Ukrajna nem áll készen az uniós tagságra, sem az Unió nem áll készen Ukrajna befogadására. Így van ez minden olyan országgal, amelyik elkezdi az uniós tárgyalásokat.

Valóban számos kérdést kell még tisztázni az agrárpiaci hatásoktól, a kohéziós alapoktól a jogállamiság helyzetéig. És igen, Ukrajna akkor lehet majd az Európai Unió tagja, ha béke lesz Ukrajnában. Hozzáteszem, béke akkor lesz, ha Putyin felhagy az agresszióval, és elhagyja a megszállt ukrán területeket. De a tárgyalások megkezdése éppen arra lehetőség, hogy lépésről lépésre megoldást találjunk ezekre a problémákra. Hozzáteszem, ezt pár éve még Orbán Viktor is így gondolta. 2010 novemberében Orbán Viktor Kijevben kiállt Ukrajna euroatlanti csatlakozása mellett, és a következő évi magyar elnökség kapcsán kifejtette: Európa számára a jövő útja Ukrajna felé vezet, hiszen az Uniónak nagyobbodni, erősödni kell, és ez csak Ukrajna felé lehetséges.

Mi változott azóta? Elmondom: azóta az változott, hogy Orbán Viktor Magyarország jövőjét már nem Európában, hanem Putyin kanapéján képzeli el. (Moraj és derültség a kormánypártok soraiban: Jaaaj!) És persze az önök elvi álláspontját Ukrajna kapcsán nagyon jól jellemzi Orbán II Balázs államtitkár úr mai nyilatkozata, ahol azt mondja, hogy persze, ha Mészárosnak és Tiborcznak jönnek az ellopható uniós források, akkor nincsen semmi bajunk azzal, ha az Európai Unió támogatja Ukrajnát. Legyen világos: önöknek nem az ukrajnai korrupcióval van baja, önöknek az a baja, hogy Magyarországon nincs elég forrásuk a korrupcióra. (Derültség a kormánypárti padsorokban.)

Beszéljünk a kárpátaljai magyarok helyzetéről is, hiszen ez egy olyan kérdés, ahol ezt valóban meg kell fontolni! Mi szolgálja az ő érdekeiket? Jogosan lehetett kifogásolni a magyar kisebbség számára hátrányos nyelvtörvényt. De már a tárgyalások ígérete is oda vezetett, hogy Ukrajnában elkezdték módosítani ezt a nyelvtörvényt, olyan változás következett be, amit a magyar kormánynak a zsaroló külpolitikája egy évtizeden keresztül nem tudott elérni.

Lehet azt mondani, hogy ez kevés, hogy még nem elég, hogy nem jó. De az uniós tárgyalások éppen arra teremtenek lehetőséget, hogy a magyar kormány továbbra is fellépjen ezeknek az érdekeknek a védelmében, és hogy eredményeket érjen el. Ezt nemcsak mi gondoljuk így, hanem az érintettek is. Ukrajnai magyar vezetők nyílt levélben fordultak Orbán Viktor magyar kormányfőhöz is, amelyben nyomatékosan kérik, hogy támogassák Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz. Úgy látszik, most már az ő véleményük sem számít önöknek, ha a pillanatnyi napi politikai érdekeikkel ellentétes.

Értjük az aggodalmukat. Hiszen mire számíthat a Kárpátalján élő magyar nemzetiség, ha a kormány által javasolt úton megyünk tovább? Mi vár rájuk akkor, ha a magyar kormány továbbra is Putyin kiszolgálójaként viselkedik, és megtagadja az ukrán néptől azt, ami a magyar népnek is évszázados álma volt, az európai államok közösségéhez való tartozást?

Mi hát a magyar nemzeti érdek? Az a magyar nemzeti érdek, hogy a legnagyobb szomszédunk a barátunk legyen, vagy az, hogy ellenségünk? Az a magyar nemzeti érdek, hogy az Unión belül tudjuk a kárpátaljai honfitársainkat is, vagy az, hogy egy új vasfüggöny mögé szoruljanak? Aze a nemzeti érdek, hogy egy erős Európa részei legyünk, vagy az, hogy Putyin gyarmata? Erről kell most döntenünk. Amit most önök javasolnak, az nem Magyarország, nem a magyar emberek, nem a kárpátaljai magyarok érdeke. Ez Putyin érdeke. (Moraj a kormánypártok soraiban: Jaaaj!)

A DK szerint  és ezt képviseli minden uniós tagállam is  annak ellenére is lehet Ukrajna tagjelölti státuszáról tárgyalni, hogy ezer és egy okból Ukrajna nem lesz az Európai Unió tagja rövid távon, csak hosszabb távon. Ez Magyarország érdeke, és ez a Kárpátalján élő magyarok érdeke is. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokból. – Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ez mennyibe került?)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage