DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Magyarország támogatja Ukrajna uniós tagjelöltségét. Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt. A megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról, valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó  tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. Orbán Viktor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

Mindannyiunk érdeke, hogy szomszédaink szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállamok legyenek. Ez a geostratégiai jelentősége mellett nemzetpolitikai érdekünk is, hiszen szeretnénk, hogy a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság is, békében és biztonságban élhessen szülőföldjén  fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója. Azt is hozzátette, hogy Magyarország már korábban egyértelművé tette: egyetért azzal az uniós javaslattal, hogy Ukrajnának és Moldovának is adják meg az EU-tagjelölti státuszt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy tűnik, hogy a miniszterelnök és akár a politikai igazgatójának szava annyit ér, mint döglött lovon a patkó. Ezeket a mondatokat tavaly nyáron ők mondták, ezeket a mondatokat ők képviselték, és ezeket a döntéseket meg is hozták az európai uniós fórumokon.

(10.10)

Szívmelengető volt hallgatni a miniszterelnök mai aggodalmait Ukrajna területi integritásáról, hogy nem tudjuk, hányan laknak Ukrajnában, hogy nem tudjuk, hányan menekültek el, hogy nem tudjuk, mennyi pénzt kéne adni Ukrajnának. Árulják már el nekem, amikor ezeket a mondatokat Orbán Viktor tavaly kimondta a háború kitörése után néhány hónappal, akkor tudta, mekkora Ukrajna, akkor tudta, mennyi pénz fog járni neki, akkor tudta, hogy hány ember lakik Ukrajnában?! Mikor hazudott: most vagy akkor? Mikor csapják be már megint az embereket? Akkor, amikor ezeket a mondatokat kimondta és tartotta is magát a döntésnél is ehhez a mondatához, vagy most, amikor ennek az ellenkezőjéről próbálja itt meggyőzni az Országgyűlést és a magyar embereket?

Nézzük meg a határozati javaslatot! Tartalmilag azt mondja, hogy Ukrajna a csatlakozási tárgyalások előfeltételeit sem teljesítette. Erre azt tudom mondani önöknek, hogy kiszólt a gödörből a lyuk. Egy olyan ország és annak a miniszterelnöke vagy akár a kormánypárti frakció vezetője kéri számon az uniós előcsatlakozási feltételek nem teljesítését, ahol éppen tegnap az államvédelmi hatóság intézményét állítják fel, ahol az Állami Számvevőszék mindenféle jogorvoslati lehetőség nélkül agyonbüntetheti a parlamenti ellenzéket, ahol úgy variálják a választási rendszert, ahogy szokták mondani vidéken, mint más az alsóneműjét cserélgeti éppen az érdekeiknek megfelelően (Németh Zsolt közbeszól.), amelyik országnál már be van fagyasztva már most (Rétvári Bence: Sokat dolgoztatok rajta!) az uniós forrás a közös szabályok megszegése miatt. Az az ország azt mondja, hogy lassítsunk, mert itt van ez az Ukrajna, amely még az előcsatlakozási feltételeket sem teljesítette.

Azt mondja még az előterjesztés, hogy stratégiai vitát tartanak szükségesnek. Árulják már el, képviselőtársaim: ez már az? Ez már a mély stratégiai vita, amit egy hete sem benyújtott javaslatról most itt néhány órában lefolytatunk egy olyan dokumentumról, amely összességében nincs egy A4-es oldal? Ez a stratégiai vita? Vagy ez egy politikai cirkusz és bohózat, ahol a miniszterelnök elmondta a mondandóját, aztán itt hagyott minket, ahogy egyébként ennek a javaslatnak az előterjesztője, a Fidesz frakcióvezetője is? Csak hogy mennyire veszik komolyan ezt a vitát, akár az önök felszólalásait is.

Persze, lehet és kell vitatkozni Ukrajna uniós csatlakozásáról. Valóban. Az uniós csatlakozás folyamata pontosan arra való, hogy feltételeket szabjunk, hogy garanciákat kérjünk a magyar érdekekre, hogy a csatlakozási folyamatban ezekre mind kitérjünk, és mi, magyarok pontosan tudjuk ezt, mert ezen a folyamaton mi is végigmentünk. Hogy kelle beszélni a kisebbségi jogokról? Kell. Hogy kelle beszélni a mezőgazdaság kérdésköréről, hogy Ukrajna mezőgazdasági termelése milyen veszélyt jelent nemcsak a magyar, hanem egész Kelet-Közép-Európa mezőgazdaságára? Persze, hogy kell. Hogy kell beszélni a korrupcióellenes küzdelemről Ukrajnában? Persze, hogy kell.

Tudják, pont a csatlakozási folyamat az  de önök tudják ezt a legjobban, csak rezzenéstelen arccal hazudnak , ahol Magyarország ezeket a nemzeti érdekeit a legjobban képviselni tudja, hogy addig nem engedjük a csatlakozás lezárultát, amíg nem kapunk garanciát arra, hogy az ukrán olcsó, egyébként sok esetben nem jó minőségű mezőgazdasági termék nem fogja elönteni az európai piacot. És van rá lehetőség. Van rá lehetőség! Ahogy a magyar csatlakozásnál is voltak kivételek, átmeneti szabályok. Ha nem tudják, akkor olvassanak kicsit utána! Mint ahogy nyilvánvalóan, ha benne vagyunk ebben a folyamatban, akkor tudjuk érvényesíteni, hogy nem csatlakozhat Ukrajna addig az Európai Unióhoz, amíg a magyar kisebbségek jogait száz százalékban nem garantálja. Ott, az asztalnál tudjuk ezt elérni. Egyébként már volt is előrelépés az elmúlt napokban, időszakban.

A kérdés valójában az, hogy most mi történik, mit látunk éppen itt. Még egyszer: mindannyiunk érdeke, hogy a szomszédaink szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállamok legyenek, ez geostratégiai jelentősége mellett nemzetpolitikai érdekünk is, hiszen szeretnénk, hogy a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság is békében és biztonságban élhessenek szülőföldjükön, ezért támogatjuk Ukrajna csatlakozását. Ez volt a kormány álláspontja tavaly. Akkor mondják már meg, hogy most kinek az érdekeit képviselik? (Vitályos Eszter: A magyarokét!) Tehát ha önök Ukrajna csatlakozását azért támogatják, mert ez Magyarország geopolitikai, nemzetpolitikai, stratégiai érdeke, és ez a kárpátaljai magyarok érdeke, akkor most mit csinálnak?

Amit most látunk, az szemlátomást Oroszországnak érdeke. Érdeke! Ha akarják, ha nem. Sokan azt gondolják, hogy akarják. Lehet, mert ezt is halljuk, hogy a miniszterelnök valóban kap telefonokat Nyugat-Európából, hogy csak bátran előre, Viktor, mert mi nem merjük ezt megtenni. Ez min változtat? Ha ezt csinálja ma a miniszterelnök, akkor az a magyarok érdekeit képviseli, vagy valamelyik nyugati ország érdekeit képviseli?

Mi a magyar érdek? Idézek újra: Határozottan felszólítjuk az uniós tagállamok vezetőit, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát az európai integráció útján. A demokrácia és a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására tett lépés a koppenhágai tagsági kritériumok szerves részét képezi, és úgy gondoljuk, Ukrajna megérdemli az ebbe az irányba tett erőfeszítéseket. Aláírók: Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Petei Judit, Kárpátalja kormányzójának helyettese, Rezes Károly, a Kárpátaljai Megyei Tanács magyar frakciójának képviselője, Rezes József, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának ügyvezető igazgatója és Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Ez nem kér kommentet, de egyet szeretnék önöktől kérdezni. Őszintén: önök tisztában vannak azzal, hogy ezzel a politikai pálfordulással akár fizikailag is veszélybe sodorhatják a kárpátaljai magyar kisebbséget? (Dr. Zsigmond Barna Pál: Akkor mégsem jogállam?) Megértik, hogy az önök személyes felelőssége lesz, ha ezen álláspontjuk és politikai akciójuk után az ostor a kárpátaljai magyarságon fog csattanni? (Nacsa Lőrinc: Akkor mégsem jogállam!) Vagy ez sem számít? Nem érdekli önöket? Feláldozhatók?

A kérdés csak az, hogy akkor miért csinálják. Egyik adandó válasz lehet, ismerve a 13 éves kormányzásukat, hogy üveggyöngyökért árulják Magyarország becsületét. (Rétvári Bence: Mondja a dollárbaloldal!) Nem tudjuk. Sokkal érdekesebb és sokkal veszélyesebb elméleti lehetőség, hogy valami hagymázas revizionista álmot kergetnek. (Zaj a kormánypárti padsorokból.  Felkiáltások: Jaj!) Hát, csóválják a fejüket! (Az elnök csenget.) Amit most csinálnak, abban ez is benne van, tisztelt képviselőtársaim. Óva inteném önöket, hogy ebbe az irányba bármilyen lépést tegyenek. Ez az ország nagyon sokszor megfizette már az árát annak, és minden egyes alkalommal az ország és a nemzet pusztulását okozta (Soltész Miklós: Hazaáruló vagy!), ha valamelyik politikai erő ebbe az irányba indult el. (Soltész Miklós: Hazaáruló vagy, tudod? Tudod te ezt.)

Végezetül: tisztelt képviselőtársaim, amit most Ukrajnában látunk, az olyan, mintha lassított felvételen néznénk 1956-ot. És ha valaki, akkor mi, magyarok tudjuk, hogy mi történik, ha ez az oroszok győzelmével zárul. Elnyomás, kizsákmányolás (Kocsis Máté: Szellemi elődeidnek mondjad!), állandó fenyegetés, az ország szomszédainak is. Mondják meg, mikor lettek ilyen cinikusak és embertelenek! Tényleg nem pislog önökben egy szemernyi fény sem? (Rétvári Bence: Nem, sötétek vagyunk, csak ti vagytok világosak.  Nacsa Lőrinc: MSZMP!  Folyamatos zaj.  Az elnök csenget.) Képviselőtársaim, ha az MSZMP-ről akar ifjú képviselőtársam beszélgetni, ajánlom figyelmébe államtitkár urat, ő a tagja volt, én nem. (Czunyiné dr. Bertalan Judit: Ne személyeskedj!  Dr. Répássy Róbert: Az MSZP a jogutódja!  Folyamatos zaj.) Meg még talál ott a Fidesz-frakcióban pár embert.

Végezetül még egyszer: mindannyiunk érdeke, hogy szomszédaink szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállamok legyenek. (Rétvári Bence: Mi magunk legyünk szuverének!) Ez a geostratégiai jelenetősége mellett nemzetpolitikai érdekünk is, hiszen szeretnénk, hogy a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság is békében és biztonságban élhessen szülőföldjén. Ezért a magyar kormány továbbra is egyetért az uniós javaslattal, hogy Ukrajnának és Moldovának adják meg az EU-tagjelölti státuszt.

Arra kérem önöket, hogy a magyar nemzet, Magyarország és a kárpátaljai magyarok érdekében térjenek vissza ehhez az álláspontjukhoz. Mindenkinek áldott, békés ünnepeket, minden magyarnak, minden kárpátaljai magyarnak és minden ukránnak! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiból.  Zaj a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage