TOMPOS MÁRTON KRISTÓF, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársak! Idézek: „Mélyen tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr! Mi, a kárpátaljai magyar nemzeti közösség képviselői azon reménységgel és kéréssel fordulunk önökhöz, hogy támogassák az Ukrajna európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdését elindító döntést, amely 2023. december 14-15-re van napirendre tűzve. Az elmúlt esztendőben Ukrajna nagy lépéseket tett az Európai Bizottságnak a nemzeti kisebbségek jogairól szóló ajánlásai végrehajtása terén. Az ukrán parlament által elfogadott új törvénytervezet lényegében tükrözi a nemzeti kisebbségek érdekeit, és teljes támogatásunkat élvezi. Ugyanakkor abban is bízunk, hogy a fentebb említett átfogó törvényben elfogadott valamennyi rendelkezés, a kárpátaljai magyarok civil szervezetei által benyújtott valamennyi javaslatot figyelembe véve, beépül az ukrán törvényhozás normatív dokumentumaiba. Ez egy fontos lépés Ukrajnának a különböző nemzetiségű emberek jogai megerősítése iránti kötelezettségvállalása terén az egész országban és különösképpen Kárpátalján. Nyomatékosan felkérjük az EU-tagállamok vezetőit, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát az európai integráció útján. A demokrácia és a kisebbségi jogok biztosítása terén tett előrelépés a koppenhágai tagsági kritériumok szerves részét képezik, és úgy véljük, Ukrajna megérdemli, hogy támogassák ez irányú erőfeszítéseit.

(10.30)

Ukrajna még az Oroszországi Föderáció által 2022. február 24-én megindított teljes körű invázió alatt is folytatja a szükséges reformok végrehajtását, és továbbra is elkötelezett az európai integrációs értékei mellett. Hálásak vagyunk önöknek, hogy figyelmet szenteltek ennek az ügynek, és várakozással tekintünk egy pozitív döntés elé, amely hozzájárulhat Ukrajna biztosabb jövőjéhez és az Európai Közösség megerősítéséhez. Üdvözlettel. Aláírók: Babják Zoltán, Beregszász polgármestere; Petei Judit, Kárpátalja kormányzójának egyik helyettese; Rezes Károly, a Kárpátaljai Megyei Tanács magyar frakciójának képviselője; Rezes József, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának ügyvezető igazgatója; Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.”  Erre kérik a miniszterelnöküket a kárpátaljai magyarok.

Szeretnék emlékeztetni a maguk Alaptörvényének D) cikkére. (Novák Előd: Túszok vagytok! Túszok!) Nem, képviselőtársam, önök a Fidesz túszai. Értem, hogy magukból indulnak ki. Nem magukról van most szó, hanem a kárpátaljaiakról. Tehát a maguk Alaptörvényének D) cikkelye: „Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, a szülőföldön való boldogulásukat, valamint előmozdítja együttműködésüket egymással és Magyarországgal.”

Még egyszer, azt kérik a miniszterelnöktől a kárpátaljai magyarok képviselői, hogy szavazza meg Ukrajna EU-csatlakozási folyamatának megkezdését. Nem kell megmérniük, nem kell konzultálniuk, nem kell delegációt küldeniük, ők ezt elküldték maguknak.

Úgyhogy arra kérem önöket, hogy lesznek szívesek megfogadni, és ennek, illetve az alaptörvényi kötelességüknek megfelelően szavazni. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage