DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Engedjék meg, hogy röviden reagáljak, illetve röviden tájékoztatást adjak. Az ukrán csatlakozásról szóló vita egyik furcsa körülménye, hogy a brüsszeli döntéshozók  miközben közeledik egy ügydöntőnek szánt uniós csúcs  jelét nem adják annak, hogy megkérdeznék az európai embereket arról, hogy vajon mit is gondolnak erről.

A magyar kormány ezt megteszi, mégpedig egy nemzeti konzultáció keretében, és szeretnék tájékoztatást adni a Háznak a konzultáció állásáról. Még zajlik a kérdőívek kézbesítése. (Arató Gergely: Az eredmény…) Még majd egy hónap van hátra a visszaküldési határidőig, de már most látszik, hogy nagyon sokan mondják el a véleményüket. A mai napig 280 ezer kérdőívet küldtek vissza. Ez már most azt mutatja, hogy nagyon magas lesz végül a résztvevők száma.

Az eredményeket általában a konzultáció végeztével szoktuk nyilvánosságra hozni, de az ukrán tagságról szóló vita ezekben a napokban az uniós csúcs miatt is annyira intenzív, hogy ez esetben kivételt teszünk. Ennek alapján szeretnék arról tájékoztatást adni, hogy az eddig feldolgozott kérdőívek alapján a magyarok 98 százaléka szerint még nem adottak a feltételek Ukrajna EU-csatlakozásához. A kormány tehát elmondta ma a véleményét, az Országgyűlés is állást fog foglalni, és a magyarok is állást foglalnak, mégpedig nagy számban.

Alapvető elvárásunk a brüsszeli döntéshozók irányába, hogy egy ilyen horderejű ügyben ne hozzanak egyetlen nap alatt döntést mindenféle érdemi előkészítés nélkül; adjanak érdemi tájékoztatást a várható gazdasági következményekről; és ami épp ennyire fontos, kérjék ki a leginkább érintettek, az európai emberek véleményét. Ha tényleg számítanak nekik azok a demokratikus elvek, amelyekre oly gyakran hivatkoznak, akkor megteszik.

Másodsorban szeretnék a gazdasági vonatkozásokról szólni. A frakcióvezető úr, illetve a miniszterelnök részletesen tájékoztatást adott a gazdasági aggodalmakról. Ezek az aggodalmak megalapozottak. Én szeretném újra felhívni a Ház figyelmét, hogy úgy akarnak egyetlen nap alatt döntést hozni, hogy semmiféle tájékoztatást nem adnak a borítékolható gazdasági következményekről, amelyek konkrétak (Az ellenzéki padsorok felé mutatva:), és önök az ellenzéki padsorokban egyikre sem reagáltak érdemben.

Mit gondolnak önök arról, hogy egy kiszivárgott belsős dokumentum szerint 70 000 milliárd forintnak megfelelő összeget kellene összedobni Ukrajna teljes jogú tagsága esetén? És kettő eset lehetséges: vagy pluszban kellene ezeket az összegeket előteremteni, vagy máshonnan kellene elvenni. Ezen belsős dokumentum alapján, ha a jelenlegi szabályok lennének érvényesek, az azt jelentené, hogy mindenkinek többet kellene befizetni, és minden jelenlegi tagország kevesebbet kapna a mostani helyzethez képest. Ez az agrártámogatások esetében azt jelenti, hogy minden jelenlegi tagországban 20 százalékkal csökkenne a kifizetett agrártámogatások összege.

Szóval, azt szeretném kérni ellenzéki képviselőtársaimtól, hogy a külföldről érkező hangok mellett néha hallják meg a magyar gazdák és úgy általában a magyarok hangját is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage