JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Érdekünk Ukrajnában a béke, a rend, de nem érdekünk Ukrajnából importálni a zűrzavart, a káoszt, a magyar piac teljes tönkretételét, a magyar gazdák teljes tönkretételét. A leghatározottabban kérjük, hogy ezt vegyék figyelembe.

Azt kell mondjam, hogy csak az elmúlt esztendőben  itt nagyon sok számot hallottunk  csak a gabonatermesztők több mint 100 milliárd forintos veszteséget szenvedtek el a káosz miatt, mert mi rendesek voltunk, mert azt gondoltuk, hogy a humanitárius folyosó majd működik. Azt gondoltuk, hogy majd tisztességesen együttműködünk. Elhangzott az, hogy csak egyedül Magyarország van. Nem, drága képviselőtársaim, nem erről van szó! Kérdezzék meg a lengyel gazdákat, a szlovákokat, vagy kérdezzék meg a román vagy a bolgár gazdákat, csak a frontországokat, csak a szomszédos államokat. Nézzék meg, hogy mit szenvedtünk el!

Mi a helyzet? Mi már megéltük azt az időszakot, amikor hatástanulmányok nélkül a green dealt ránk kényszerítették, most már készülnek a good deallel. Mi következett? Most már az EU szépen vonul vissza, és szépen vonja vissza azt, ami zűrzavart eddig okoztak nekünk. Mi lesz ebből? Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalását most úgy akarják megkezdeni, hogy érdemi hatástanulmány nincs; semmit nem tudunk róla. Mi lesz ennek a vége?

A másik dolog. Nagyon szomorúan veszem tudomásul, és hallom itt az ülésteremben, hogy úgy gondolják, hogy a felkészülést és a konkrét csatlakozási tárgyalások megkezdését össze lehet mosni. Nem, drága barátaim! A felkészülés folyamatában jómagam részt vettem Magyarországon, pontosan tudom, mit jelent; és tudom, mit jelent egy rossz felkészülés egy szocialista kormány időszakában, amit utána háromhetes tárgyalás után lezárt traktor árnyékában kellett lefolytatnunk Budapesten. (Arató Gergely: A Fidesz idején zajlott a tárgyalás. Az első Orbán-kormány idején!) A káoszt akarják importálni? Ne akarják! Legyen rend, legyen hatástanulmány, és ezt követően majd lehet arról szó, hogy meg lehet kezdeni a tárgyalásokat. Addig pedig álljanak le, tudni akarjuk az igazságot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage