TÓTH ENDRE (Momentum): De akkor folytatnám a gondolataimat. Magyarország hosszú évtizedek óta támogatta Ukrajna EU-tagságát a saját jól felfogott nemzeti érdekünk miatt, hiszen él Kárpátalján egy 131 ezer fős magyar kisebbség, amelyik 1920, a trianoni békediktátum óta el van választva az anyaországi magyarságtól.

Ezeket a rideg határokat végre lebonthatná az uniós csatlakozás Ukrajnában, és az ott élő magyarok szabadon utazhatnának Magyarországra, látogathatnák a szeretteiket, és egy olyan országban élhetnének, ami az európai értékközösséghez tartozik. Ezt a nemzeti konszenzust, amely pártokon átívelő volt, hogy támogatjuk Ukrajna EU-s csatlakozását, mondták fel önök most orosz utasításra. Hiába kérik, mint ahogy hallhattuk, a kárpátaljai magyar szervezetek ennek az ellenkezőjét, maguk meg akarják tagadni az európai jövőt kárpátaljai nemzettársainktól. Ez nemzeti szégyen, nemzeti érdekeink elárulása!

A jóléti sovinizmus kicsinyes, irigységből kirakott kolbász- és bűzös verejtékszagú folyosójára vezették a magyarokat ezzel a döntésükkel. (Rétvári Bence: Hoppá!) A gyurcsányi útra lépnek, hiszen elődjükhöz hasonlóan az Orbán-kormány is feláldozza a külhoni magyarság érdekeit a saját bűnös haszonszerzése érdekében. A különbség csak annyi, hogy önök nem 23 millió románnal, hanem 43 millió ukránnal riogatnak most. Miközben a külhoni magyarság bajnokainak tüntetik fel magukat, valójában amikor igazán nagy a tét, akkor a külhoni magyarság Júdásaivá válnak. De a bibliai Júdás annyiban különb maguknál, hogy árulása után ő legalább nem döngette a saját mellét, és nem hazudta erénynek saját súlyos vétkét. Köszönöm szépen. (Taps a Momentum padsoraiból.  Dr. Répássy Róbert: Ezért kár volt!  Soltész Miklós: Kérjél még egy-két percet, olyan jó volt!  Rétvári Bence: Maradt 20 másodperc!)

(11.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage