NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon tanulságos négy óra van mögöttünk; mindenki el tudta mondani az álláspontját, az érveit.

Én külön örülök, hogy a Kocsis Máté és Simicskó István frakcióvezető urak által benyújtott határozati javaslat egy apropót adott annak, hogy vitázhatunk arról a stratégiailag fontos kérdésről, hogy Ukrajnának milyen európai integrációt szeretnénk; mi a mi nemzeti érdekünk ebben a történetben; miért siet úgy az Európai Unió, ahogy siet; miért akar a nyugat-balkáni országokat megkerülve gyorsítópályát adni Ukrajnának. Az Európai Unióban sehol nem folytatják le ezeket a vitákat, pedig szükség lenne rá. Az Európai Unióban sehol nem veszik elő ezeket a kínzó kérdéseket, pedig szükség lenne rá. Ez a magyar parlament az, amely ezeket a kérdéseket meg tudja vitatni.

Kocsis Máté frakcióvezető úr az expozéjában és Orbán Viktor miniszterelnök úr is számos kérdést érintett, számos érvet felhozott, de önök ezekre nem tudtak válaszolni négy óra alatt. Négy órájuk volt arra, hogy elmondják az önök érveit. Miért csak a brüsszeli mantrákat tudták hangoztatni, és miért nem tudtak egyetlenegy érvet sem felhozni annak érdekében, hogy Ukrajnát miért kellene gyorsítópályán felvenni az Európai Unióba?

Önöknek Gyurcsány Ferenc kiadta az ukázt: ő azt nyilatkozta, hogy Ukrajnát fel kell venni az Európai Unióba. Nem azt mondta, hogy meg kell nyitni a csatlakozási szerződést, nem azt mondta, hogy tagjelölti státuszt kell biztosítani, hanem azt mondta, hogy fel kell venni Ukrajnát. (Dr. Vadai Ágnes: Értő olvasás!) Önök ma pontosan így szólaltak fel ebben a vitában, önök ma pontosan így cselekedtek, ahogy önöknek Gyurcsány Ferenc kiadta.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy egy tényről és egy jelenségről mindenképpen szólnunk kell  szeretném Tilki képviselő úrnak megköszönni, hogy idehozta ezt a témát , ez pedig az a humanitárius helyzet, amely a kárpátaljai régióban, egész Ukrajnában és az ukrán-magyar határon van. Innen szeretném megköszönni a Humanitárius Koordinációs Tanácsnak, az egyházi karitatív szervezeteknek, az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek és egyházi hatóságoknak azt a munkát, amivel az elmúlt több mint másfél évben megfeszítve dolgoztak annak érdekében, hogy az Ukrajnából érkező menekültek kapcsán humanitárius kérdésekben helytálljanak.

El kell mondanunk, tisztelt képviselőtársak, hogy voltak azért itt érdekes hozzászólások is. Orosz Annától például megtudhattuk, hogy ő nem tudja hogy elmondani a külföldi barátainak, hogy mi is a magyar álláspont, és ő ezért szégyenkezik. Hát, ugye, a barátok helyett helyettesítsük be a külföldi megbízókat, és rögtön a helyére is kerül a kérdés, hogy miért nem tudja ő elmondani, és miért nem tudja ő ezt a vitát a megbízók felé lefolytatni. (Arató Gergely: Mindenki magából indul ki, Lőrinc!)

Itt volt Szabó Timea képviselő asszony felszólalása, a virginiai amazon (Derültség.), aki, tudjuk, hogy amint elmondta a felszólalását, elszaladt, mert, ugye, a válaszok sosem érdeklik. (Dr. Vadai Ágnes: Bátran!) De hát, amit tőle hallottunk, az sem volt más, mint a színtiszta demokrata amerikai álláspont, hiszen érv nem hangzott el, csak elmondta, hogy márpedig Ukrajnának az Európai Unióban van a helye. (Dr. Vadai Ágnes: …ilyet nem csinálunk!)

Önök nem érintették a mezőgazdasági kihívásokat, nem érintették a biztonsági kihívásokat (Dr. Vadai Ágnes: De!), nem érintették a gazdasági kihívásokat. (Arató Gergely: De, érintettük, csak már nem figyeltél megint!) Önök egyet tettek, amit mindig is szoktak: a brüsszeli mantrát hangsúlyozták a magyar Országgyűlésben. (Kálmán Olga közbeszól.) Önöknek erre szól a szerződésük: önöknek dollárokért és eurókért a brüsszeli mantrát kell hangsúlyozni itt, a magyar parlamentben.

Ezért mondta azt Gyurcsány Ferenc, hogy Ukrajnát fel kell venni az Európai Unióba, feltétel nélkül nyilvánvalóan, ez az önök vágyálma. (Arató Gergely: Nem ezt mondtuk! Megírtad előre a beszédedet, az a baj!) Ez egy ideológiailag vezérelt ötlet. Ez egy ideológiailag vezérelt ötlet, ami a magyar nemzeti érdekkel ellentétes.

Nem csodálkozunk azon (Dr. Vadai Ágnes: Szabó Timeát sértegetni nem kellene! Micsoda viselkedés ez egy kereszténydemokratától?), hogy a dollárbaloldal ismét a magyar nemzeti érdekkel ellentétes álláspontot képvisel itt, a magyar Országgyűlés előtt.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy önök a felszólalásukban, ahogy Hollik képviselő úr elmondta, egy dolog miatt aggódtak, hogy vajon Zelenszkij elnök a hivatalában marade vagy sem. Ez volt az önök aggodalmának a tárgya. Gelencsér Ferenc elmondta, hogy azért nem lenne jó elutasítani az ukrán csatlakozást, mert akkor esetleg Zelenszkij elnök nem marad a hivatalában, ő ezen aggódott.

Tehát megint a magyar érdeket nem látjuk, a magyar gazdák iránti aggódást nem látjuk az önök felszólalásában, hanem látunk egy feltétel nélküli gyorsítópályás Ukrajna-támogatást, miközben a humanitárius segélyeket nem támogatták, az egyházi karitatív szervezeteknek juttatott költségvetési támogatásokat nem támogatták, a kárpátaljai magyarok jogát nem támogatták, és az a gyurcsányista jön itt a kárpátaljai magyarok jogaival, aki 2004. december 5-ét szervezte. 2004. december 5-ét azok szervezték, 2004. december 5-ét önök szervezték, és önök most is megtagadnák a határon túli magyarokat. (Arató Gergely: Ti szerveztétek! Ti csináltatok népszavazást!)

Tisztelt Képviselőtársaim! A kárpátaljai magyarok kitartásába és hazafiságába sokkal több erő szorult, mint önökbe itt összesen (Taps a kormánypártok padsoraiból.  Egy hang az ellenzéki pártok padsoraiból: Ó!  Dr. Vadai Ágnes: Nem kell tapsolni!), mi ezért fogjuk támogatni ezt a törvényjavaslatot. Világos lesz, tisztelt képviselőtársaim, hogy aki ezt a határozati javaslatot támogatni tudja, az a magyar gazdák oldalán áll, az a magyar nemzeti érdek oldalán áll (Dr. Vadai Ágnes: A magyar! A magyar asszony, a magyar férfi, a magyar gyerek! És a többi az mi?); aki nem támogatja, az Brüsszel és valami egészen más érdek oldalán áll. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.  Dr. Vadai Ágnes: Ennyire bátrak vagytok, ugye, hogy nem is szavazunk róla?!  Közbeszólások a kormánypártok padsoraiból: Bravó!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage