BEDŐ DÁVID (Momentum): Köszönöm. Miniszterelnök úr, maga szokás szerint mindenről beszélt, csak a lényegről nem. Lassan egy hónapja robbant ki a kegyelmi botrány, két hete mondott le a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter, de magyarázatot továbbra sem kaptunk. Egy ország várja a választ arra, hogy miért kapott kegyelmet egy pedofilnak a bűnsegédje. Ahogy arra sem kapunk választ, hogy ki a valódi felelős. (Novák Előd: Milyen állampolgár vagy te?) Magyarázat és válaszok helyett azzal van elfoglalva, hogy mindenki másra kenje egy pedofilsegítő kegyelmét. Maga azt gondolta, hogy el van intézve annyival az ügy, hogy belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot? Köztársasági elnöknek, volt miniszternek és parlamenti képviselőnek kell buknia azért, hogy maga ne bukjon meg. Mindenki beáldozható, csak magának ne kelljen felelősséget vállalni, bocsánatot kérnie és magyarázkodni.

Maga tényleg azt állítsa (Nacsa Lőrinc: Állítsa hát!  Derültség a kormánypárti oldalon.), hogy nem tudott semmiről, mindenki a saját szakállára cselekedett? Miniszterelnök úr, ez az, amit az égvilágon senki nem hisz el, még a sajátjaik sem. Mindenki pontosan tudja, hogy ebben az országban semmi nem történik anélkül, hogy a milliárdokból felújított Karmelitában ne bólintana rá maga vagy az ugyanolyan erkölcstelen jobbkeze, Rogán Antal. Egy teljesen érdektelen közleményt sem adnak ki a maguk rábólintása nélkül. Pedig most szükség lenne egyre, amivel megmagyarázza, hogy miért kapott kegyelmet egy pedofilsegítő.

Sőt, arról is ideje lenne beszélni, hogyan fordulhatott elő, hogy maga egy pedofilnak kampányolt Bicskén 2002-ben. Hogyan fordulhatott elő, hogy a Fidesz főpolgármestere, Tarlós István kitüntette ugyanezt a pedofilt? Hogyan fordulhatott elő, hogy a Fidesz köztársasági elnöke ugyanennek a pedofilnak a szülőfalujában nyaralt? Hogyan fordulhatott elő, hogy miközben Áder János húga, Áder Annamária tudott arról, hogy volt vizsgálat és volt gyanú a bicskei pedofillal szemben, Áder János akkori fideszes államfő jóváhagyta, hogy a pedofíliáért elítélt igazgatót Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntessék ki? Megkérdezem újra: ki a valódi felelős?

Nem elég, hogy nem kapunk válaszokat ezekre a kérdésekre, nem kapunk magyarázatot erre az egész gusztustalan ügyre. Tudja, miniszterelnök úr, melyik az a szó, amely nem hagyta el a maga száját az elmúlt két hétben? A bocsánat. Annyira nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól, azoktól a gyerekektől, akiket szexuálisan bántalmaztak a maguk kitartottjai. Mert az az igazság, hogy az önmagát családbarátnak hazudó kormány gyermekvédelmi intézményeiben a gyerekek kiszolgáltatottabbak, mint bárhol máshol. Maguknak a gyermekvédelem egy üres frázis, egy álszent hazugság, ami csak addig fontos, amíg óriásplakátokra lehet tenni. Most pedig minden bizonnyal majd jön egy újabb gyűlöletkeltő, homofób és aljas törvény, amely valódi megoldások helyett csak egy politikai termék lesz. Ismét elköltenek közpénzmilliárdokat gyermekvédelmi kampányra és kamukonzultációra ahelyett, hogy a szociális rendszert finanszíroznák. Hazugságok helyett gyökeres változásra van szükség!

A Momentum a kisebbségek üldözése helyett egy valódi gyermekvédelmi reformcsomagot fog benyújtani, amely a szakemberek és az érintettek véleményére támaszkodik. Mi egy olyan rendszerben hiszünk, ahol a gyermekek biztonságban érezhetik magukat, és ha már olyan szomorú élethelyzetbe kerültek, hogy gyermekotthonban nevelkednek, akkor kapjanak meg mindent ahhoz, hogy egy boldog és sikeres életet éljenek. Pontosan tudom, miniszterelnök úr, hogy valódi változást maguk nem fognak eszközölni. Ahogyan azt is tudom, hogy ma sem fogunk magától válaszokat kapni.

Ma sem fogja elárulni, hogy miért kapott kegyelmet egy pedofilsegítő. Ma sem fog felelősséget vállalni. De legalább annyit tegyen meg, hogy bocsánatot kér az áldozatoktól a kormány nevében, ha már a maga kormánya adott kegyelmet. Köszönöm. (Taps a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage