DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Szerteágazó felszólalására röviden szeretnék reagálni, először is a gazdasági helyzetképpel kapcsolatban.

Abban talán nincsen vitánk, hogy sokféle nehézséggel kellett az elmúlt években szembenéznünk: járvány után háború, félrenézett szankciós politika, és minden, ami ennek következménye, ezért nemcsak Magyarországot, hanem számos európai országot komoly kihívások elé állította az elmúlt időszak.

Ehhez mérten szerintem komoly fegyvertény, hogy a foglalkoztatottság még mindig rekordmagasan van, ami talán sokaknak magától értetődő, de szerintem meg kell becsülnünk azt, hogy az ilyen gazdasági turbulencia idején is meg tudjuk őrizni a munkahelyeket.

Szerintem komoly fegyvertény az, hogy a korábbi magas inflációt most már sikerült jelentősen lejjebb szorítani, és ennek következményeként a reálbérek is újra növekedési pályán vannak.

(14.40)

És azt is komoly dolognak tartom  ön erről nem beszélt , hogy ilyen körülmények között is fenn tudjuk tartani a 13. havi nyugdíjat; tudtunk minimálbért emelni, szakmunkás-minimálbért emelni, amik így már három és félszeresét jelentik a 2010-es szintnek. Az is komoly fegyvertény szerintem, hogy a beruházások terén is rekordokat döntöttünk még ebben a rendkívüli helyzetben is. Csupa-csupa olyan dolog, amelyről ön nem beszélt.

Említette Bibó István munkásságát. Én Bibó Istvánnak a kommunista rendszerről írt tanulmányait is ajánlanám figyelmébe, már csak azért, mert mégiscsak az történt az ön esetében, hogy elvileg konzervatív emberként csatlakozott azokhoz a politikusokhoz, akik között az utódpárt politikusait is ott találjuk. Tehát adódna a kérdés, ha ennyire fontosnak tartja Bibó István munkásságát, akkor mit keres ott.

Azzal azért én nagyobb óvatossággal járnék el, hogy hogyan hasonlítom a Rákosi-korszakhoz bármely rendszerváltás utáni kormány tevékenységét. Azt kell hogy mondjam, hogy ezt ön sem gondolhatja komolyan. A Rákosi-korszakban százezreket sújtott a terror, fizikai fenyegetettségnek voltak kitéve azok, akik a Rákosi-rendszer alatt éltek, és az olyanok, az olyan családok, mint például az enyém, örülhettek  idézőjelben , hogy csak a vagyonukat vették el. Ilyen előzmények után a Rákosi-rendszerre hivatkozni, engedje meg, hogy azt mondjam, meglehetősen komolytalan, és akkor még enyhén fogalmaztam.

A kegyelmi ügyben a miniszterelnök részletes tájékoztatást adott. Elmondta, helyesnek tartjuk azt, hogy a döntésben részt vevők felelősséget vállaltak és lemondtak. Azt is egyértelművé tette a kormány, hogy alaptörvény-módosítással veszi elejét annak, hogy ilyen ügyekben a jövőben kegyelmet lehessen adni. És azt is egyértelművé tettük, hogy ha kell  márpedig kell , akkor szigorítani fogjuk a gyermekvédelmi szabályokat. Na, akkor dől majd el, hogy önök valóban a gyermekvédelmet tartják szemük előtt vagy politikai érdekek mentén próbálják ezt az ügyet kihasználni.

Ami pedig az erkölcsi züllést illeti, tisztelt képviselő úr: az elmúlt napokban, csak az elmúlt napokban két képviselőtársát ítélték börtönre hivatalos személy elleni erőszak ügyében, garázdaság ügyében és választási csalás ügyében. Ezek bűncselekmények. És ezek után önök beszélnek erkölcsi züllésről. Tehát addig, amíg ezek a képviselők nem vállaltak felelősséget, és nem mondtak le a saját mandátumukról, semmiféle kioktatást erkölcsi ügyekben, közéleti erkölcsi ügyekben önöktől és öntől nem fogadunk el. (Rétvári Bence: Így van!) Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage