DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt mintegy másfél órában hallhatta a kormányfő nyilatkozatát, amelyet szeretnék megismételni, szeretnék megerősíteni: a kormány zéró toleranciát alkalmaz a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekkel szemben és az ilyen bűnelkövetőkkel szemben. Ugyanígy zéró toleranciát és a legnagyobb szigorúságot alkalmazzuk a gyermekvédelem kérdésében. (Dr. Brenner Koloman: Be van nyújtva?)

Amennyiben önöknek olyan javaslatai vannak, amelyek a kormány gyermekvédelmi politikájával egybevágnak, egybecsengenek, akkor örömmel látjuk ezeket. Reméljük, hogy ezek nem üres szavak voltak az ön részéről. (Dr. Brenner Koloman: Be van nyújtva?)

Tisztelt Képviselő Úr! A Kúria elnökével kapcsolatos megjegyzéséről sajnos az jutott eszembe, hogy az elmúlt napokban éppen Gyurcsány Ferenc otromba módon megtámadta a bíróságokat  nem tudom, hogy hallottae ezeket a mondatokat , fenyegetőzött a DK elnöke.

(15.00)

Kérem, ne lépjen erre az útra, ne foglalkozzon a Kúria elnökével! A Kúria elnöke és a Kúria független, és nyilván az Országgyűlés előtt beszámol a tevékenységéről, majd megkérdezheti, hogy milyen döntéseket hozott; egyébként a Kúria kiadott erről egy közleményt.

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tett egy megjegyzést, amire azt szeretném mondani úgy is, mint egykori helyettese, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszter asszonyt nagyra becsüljük, és a volt férjével nem foglalkozunk. Azt hiszem, világosan megérti, hogy miért ez az álláspontunk.

Ami a közvetlen elnökválasztást illeti, tisztelt frakcióvezető úr, ön bizonyára tudja, hogy a királyság megszüntetésének a pillanatában, 1946-ban az 1946. évi I. törvény már a parlament által választott köztársasági elnök intézményét vezette be, és ezt a hagyományt vették át a rendszerváltás idején az 1989-90-es törvénymódosítások. Tehát a magyar közjogi hagyományok a parlament által választott köztársasági elnökön alapulnak amióta csak köztársasági elnökünk volt  most nem számítom ide azokat az időket, amikor a kommunista diktatúra idején egy elnöki tanács nevű testületet hoztak létre , és a közvetlen elnökválasztás helyett mindig is parlament által választott elnökünk volt. Ez egyáltalán nem függ össze azzal a kérdéssel, hogy az elnöknek milyen erősek a jogosítványai. Az elnök egyfajta semleges hatalmat jelent, az elnök nem sorolható semelyik hatalmi ághoz. Ennek megfelel a magyar Alaptörvény, úgy is, mint a korábbi közjogi hagyományoknak a folytatása.

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Kérem, hogy amikor a kormánnyal szembeni kritikáját megfogalmazza, különösen amikor számonkér rajtunk bizonyos politikai hibákat, akkor vegye tekintetbe azt, hogy a jobboldalon a politikai hibáknak is vannak következményei, a baloldalon viszont a bűnöknek sincsenek következményei. (Sebők Éva: Simonka polgármester!) Az elmúlt napokban láttunk rá példát, hogy egy vállrándítással intézték el az ügyet azok az országgyűlési képviselők, akiket elítéltek bíróság előtt, és eszük ágában sincs vállalni a következményeket. (Sebők Éva: Simonka polgármester!) Kérem, hogy ezt vegye figyelembe, amikor a kormánnyal szembeni erkölcsi kritikáját megfogalmazza! Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage