RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Sajnálom, hogy ennél a témánál csak nevetgél a magyar baloldal, mert valóban olyan témáról van szó, amelyik mindenki számára elvileg pártokon felül álló közügy kellene hogy legyen, hiszen mindenki a saját gyerekét látja akkor, amikor egy-egy áldozatról van szó. Soha nem szeretnénk, hogy bármelyikünk gyereke ilyen helyzetbe kerüljön, még kevésbé azok, akik szülők nélkül nőnek fel valamilyen okból; ők mindig fokozott segítséget érdemelnének.

Ezért lenne szép, ha az, amit ön elmondott, tisztelt képviselő úr, az elmúlt tizen-egynéhány évre igaz lenne, hiszen minden józan gondolkodású ember úgy gondolná, hogy ebben az ügyben az egyik oldal meg a másik oldal egyet tudna érteni. Csakhogy ez nem így volt az elmúlt években! Ez nem így volt, hiszen azokat a javaslatainkat, amelyek itt, a parlament asztalán feküdtek, nem szavazta meg a magyar baloldal. Több tucat esetet lehetne mondani, de hadd mondjak önnek párat! (Sebők Éva: És hányat engedtetek a parlament elé?) Elfogadtuk Magyarországon az Európai Unió legszigorúbb büntető törvénykönyvét, hogy a magyar gyerekeknek a legszélesebb körű védelme legyen; hogy a legszigorúbban sújtsunk le bárkire, aki a gyerekek ellen bűncselekményt követ el; amelyik az áldozatot védi, és nem a bűnöst próbálja kimenteni, mint a korábbi büntetőjogi szabályozás. Megszavazta ezt a magyar baloldal? Nem.

Elfogadtuk itt a parlamentben egy külön törvényben a kapcsolati erőszaknak a büntetőjogi tényállását, hogy azokat fokozottan védjük, akik akár házastársként, élettársként vagy valamilyen együttélési formában valamelyest kiszolgáltatottabb helyzetben megalázó bánásmódot szenvednek el vagy erőszakot szenvednek el, azoknak fokozott legyen a jogi védelme. Hát, ennél egyértelműbb, elvileg Európában és világszerte a baloldal által is támogatott több javaslat nem lenne! Megszavazta a magyar baloldal ezt a parlamentben? Nem szavazta meg a kapcsolati erőszak tényállását, pedig kiszolgáltatott gyerekeken, házastársakon, élettársakon lehetett volna segíteni.

Volt egy javaslatunk 2013-ban, hogy azok, akik gyermekek sérelmére bűncselekményt követtek el, ne végezhessenek gyermekek nevelésével vagy gondozásával kapcsolatos munkát.

(15.10)

Támogatta ezt a magyar baloldal 2013-ban? Nem támogatta.

Létrehoztuk 2015-ben egy törvényjavaslattal a titkos menedékházak intézményét, hogy azok a feleségek, élettársak és gyerekek, akiket bántalmaznak a saját háztartásukban, otthonukban, valahova úgy tudjanak elmenekülni, hogy a bántalmazó ne tudja, hogy hol vannak, hogy elbújhassanak előle. Van ennél egyértelműbb dolog, amit mindenkinek támogatni kell? Kevés. Önök ezt támogatták? Nem, a magyar baloldal ezt nem támogatta.

Megyek tovább. Amikor a gyermekvédelmi rendszer megerősítéséről hoztunk szabályozást, arra, hogy mások is tehessenek bejelentést, ne csak a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai, vagy az orvosi ellátás visszautasítási tilalmára, vagy ennek részeként, a krízistelefonszám üzemeltetésére, ezeket a dolgokat önök támogatták itt a parlamentben akár 2016-ban, akár a többi évben? Nem támogatták.

Amikor egy egységes eljárásrendet hoztunk létre arra, hogy a gyermekvédelmi rendszerben lévő gyermekeknek nagyobb fokú legyen a védelme  2017-ben hoztuk ide ezt a törvényjavaslatot , és így hatékonyabban lehet kivizsgálni minden bántalmazási esetet és ezzel jobban meg lehet előzni a későbbi bántalmazásokat, önök ezt a törvényjavaslatot támogatták? Nem támogatták itt a parlamentben.

Amikor bevezettük a gyermekek otthongondozási díját, hogy aki egész napos törődést, gondozást igényel és ezért a születi vagy az egyik szülő nem tud dolgozni, akkor kapjon egy magasabb összeget, mert otthon van a gyerekkel, önök ezt támogatták? Nem támogatták. Itt voltak a parlamentben, bent voltak az ülésteremben, de egyikőjük sem nyomta meg az igen gombot, tisztelt képviselő úr.

Amikor 2018-ban olyan javaslatot terjesztettünk be, hogy a szexuálisan bántalmazott gyermekeket gyermekbarát meghallgató szobában hallgassák meg, olyan körülmények között, ahol egy szakember is jelen van, hogy a traumát ne kelljen mindig újra és újra megélni egy rideg hivatali helyiségben, önök ezt a javaslatot megszavazták itt a parlamentben? Nem szavazták meg, tisztelt képviselő úr.

Amikor létrehoztuk a pedofil-nyilvántartást, amin már több mint 10 ezer lekérdezés történt, megszavazták? Nem. Ha önökön múlt volna, nemhogy 10 ezer, hanem egy lekérdezést sem lehetett volna a pedofil-nyilvántartásban végrehajtani.

Amikor arról döntöttünk, hogy ne évüljenek el a súlyos pedofil-bűncselekmények, önök ezt támogatták? Nem szavazták meg itt a parlamentben.

Amikor arról szavaztunk 2021-ben, hogy a gyermekpornográfia elkövetői ne kerülhessenek újra gyermekek közelébe, önök ezt támogatták? Nem támogatták. Amikor az egészet meg akartuk erősíteni, hogy ezt ne csak a parlament mondja ki, hanem egy gyermekvédelmi népszavazáson a magyar emberek erősítsék meg, hogy a gyermekek védelme elsődleges  és ez messze túlnyúlik a Fidesz-KDNP 3 milliós támogatottságán, hiszen 3,6 millió ember támogatta , önök egy jó szóval is mondták azt, hogy ez egy pártok fölött álló ügy? Hát védjük már meg a gyerekeket közösen, mutasson a magyar politika példát, hogy legalább a gyerekekben egyetértünk, a gyerekek védelmében nem pártpolitikát látunk, önök bennünk nem az ellenséget látják és mivel fideszes javaslat, nem szavazzák meg, hanem a gyereket látják a javaslatban és ezért megszavazzák. Megtörtént ez? Nem történt meg.

Szomorú, tisztelt képviselő úr, hogy ezt tudom elmondani az elmúlt tíz évről. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage